Napster er (nesten) død - her er alternativene:

Standarden for å finne MP3-musikk må kanskje stenge i dag. Her har du alternativene:

Standarden for å finne MP3-musikk må kanskje stenge i dag. Her har du alternativene:

Å laste ned musikk fra Internett har vært enkelt av flere årsaker. Ikke bare har MP3 gitt et håndterbart format, Napster skapte også en felles utvekslingsarena med svært mye innhold. Det finnes en rekke programmer som er like greie å bruke som Napster, men med et mindre antall brukere gir de tilsvarende mindre utvalg.


Klokken 20:00 norsk tid i dag legger en appelldomstol i Los Angeles frem sin avgjørelse. Må Napster stenge, er det duket for en kamp mellom alle Napster-konkurrentene. Hvem klarer å tiltrekke seg flest brukere og dermed få mest innhold? Det antatt beste alternativet, Scour, er allerede nedlagt.

Trolig ligger det an til flere alternativer - mange brukere vil søke med flere programmer.

Napster-konkurrentene kan deles i to: Napster-kopister med en sentral søkemotor og såkalte peer-to-peer-systemer (P2P) som Gnutella. Forskjellene i teknikk kan bli avgjørende. For systemene med en sentral søkemotor er eid av en bedrift som kan saksøkes på samme måte som Scour og Napster.
Nye konkurrenter
Selv om platebransjen vinner over Napster finnes det en rekke alternativer og mektige aktører som jobber med nye systemer. Les mer om Intel og Microsofts systemer:
Microsoft jobber med turbo-Napster
SUN hiver seg på Napster-vogna
OceanStore skal lagre alt for alle
Napster inspirerte Intel til å tenke nyttDette er alternativene:

Gnutella ble spredd som åpen kildekode og det finnes nå en lang rekke kompatible versjoner av programmet som lar deg søke og laste ned alle typer filer, inkludert MP3-musikk. Du kan lese mer om Gnutella-systemet på blant annet Wego
Her er noen av noen av de mange versjonene av Gnutella:
Bearshare, Limewire og Newtella.


Det finnes også flere andre gode peer-to-peer-systemer. De mest kjente er: Hotline. Freenet for Windows/Linux og Mynapster


Det finnes en lang rekke Napster-kopier med en sentral søkemotor. To av de mest kjente er: Filetopia og Amister


Du kan finne flere på blant annet shareware-samlingen: Softseek

Til toppen