BEDRIFTSTEKNOLOGI

Napster kan gjøre nettet dyrere for deg

Napster og andre programmer der brukerene sender filer direkte mellom hverandre på nettet, truer operatørenes nett, og kan presse opp prisene på nettilgang. Det mener en analytiker ved Gartner Group.

Sigvald Sveinbjørnsson
11. jan. 2001 - 05:32

Napsterog lignende fildelingskonsepter via nettet har fått musikkbransjen til å skjelve. Nå er det kanskje på tide at nettoperatørene også begynner å bli nervøse. Det mener i alle fall Gartner Groups analytiker John Girard, skriver Computer Sweden.

Hodebryet for operatørene er nemlig at de hadde forventet at nettbrukerne skille laste ned filer i korte sekvenser og fra servere som er bygd for slike nedlastninger.

Peer-to-peer (P2P) innebærer, skriver Computer Sweden, at mye trafikk lastes til og fra det egne nettet under langt tid. Med andre ord: Mye båndbredde blir benyttet og nettet 'blir fullt'.

Gartner Group-analytiker John Girard mener at operatørene nå må agere, og at det vil være naturlig at prisene settes opp.

- Operatørene må begynne å ta betalt for båndbredden som brukes. Men det finnes et stort problem: Jeg tror ikke de som bruker slike programmer (som Gnutella, Napster osv.) er beredt å betale mer, sier Girard.

- Operatørene må helt enkelt si: Vil du benytte P2P så koster dette mer penger, sier analytikeren, ifølge Computer Sweden.

Han mener at en løsning kan være at operatørene selv begynner som P2P-aktør, og fyller systemet med innhold folk vil ha.

Utviklingsansvarlig for Telias E-divisjon, Stefan Trampus, forteller til Computer Sweden at det finnes mulige risiki med P2P, men han mener at dette helst er et amerikansk fenomen og at det ikke er så ille i Sverige.

- Nettet bygges ut for å klare nye tjenester som krever mye bredbånd. Vi kan naturligvis ikke utelukke at det kan bli problemer, men vi kan per i dag ikke bedømme om det kommer til å gi oss ekstra kostnader, sier Trampus.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.