Napster må kanskje legge ned

Platebransjen vant i går en viktig seier i rettssaken de har anlagt mot den svært populære MP3-utvekslingstjenesten Napster.

Platebransjen vant i går en viktig seier i rettssaken de har anlagt mot den svært populære MP3-utvekslingstjenesten Napster.

Fordi MP3-musikk dukker opp like fort som den forsvinner på forskjellige Internett-servere, er det vanskelig å bruke vanlige søkemotorer. Napster, et utvekslingsprogram som lar deg både laste ned og dele ut musikk, er derfor blitt svært populært.

Men nå trues hele tjenesten.

For platebransjen er på offensiven i rettsapparatet i USA, i hvert fall mot organiserte tjenester. RIAA har saksøkt Napster for organisert piratkopiering og vant i går en viktig seier.
Les om Napster og Gnutella:
Metallica har navnet på 335 435 Napster-pirater
Gnutella bygger sitt eget nettverk på nettet
Dommer Marilyn Hall Patel sa i sin avgjørelse at Napster ikke bare formidler informasjon slik teleselskaper har fått lov til å si, skriver Wall Street Journal. Napster er direkte involvert i innholdsformidling og selskapet har gjort svært lite for å bremse piratkopieringen.


Vinner plateselskapene resten av rettssaken, må Napster stenge sin populære tjeneste, i hvert fall i dagens form. Napster selv sier at rettssaken på langt nær er ferdig og at de ikke føler seg truet.
I mellomtiden har det dessuten dukket opp en konkurrent til Napster, programmet Gnutella, som ikke styres av noe selskap som kan saksøkes.

Til toppen