JUSS OG SAMFUNN

Napster.no-gründer blankt frifunnet

Studenten bak Napster.no, som ble saksøkt av musikkbransjen, ble blankt frifunnet i lagmannsretten i dag.

3. mars 2004 - 15:27

Studenten Frank Bruvik (25), som tidligere drev nettstedet napster.no, ble blankt frifunnet i Eidsivating Lagmannsrett i dag. I tre måneder i 2001 drev han nettstedet Napster.no, hvor det lå pekere til MP3 musikkfiler andre steder på nettet.

Musikkbransjen, representert ved TONO, NCB og plateselskapene EMI, Universal, Sony og BMG, mente dette var i strid med åndsverksloven, og gikk til sak mot Bruvik. I fjor ble Bruvik dømt til å betale 100.000 kroner i tingretten, men anket saken til Lagmannsretten, og vant i dag altså frem. Bruvik er veldig glad for resultatet.

- Jeg er veldig fornøyd. Vi har endelig fått gjennomslag for det vi argumenterte for hele tiden, nemlig at det ikke er ulovlig å ha pekere til musikk andre steder på nettet. Musikkbransjen hevder jeg har ”fremført musikk”, men det har jeg ikke. Jeg har ikke lagt ut musikk via min egen server, sier Bruvik til digi.no en knapp halvtime etter at dommen falt.

    Les også:

Motparten er imidlertid ikke like fornøyd. Advokat Anders Mediaas Wagle i Advokatfirmaet Haavind Vislie, representerer musikkbransjen i denne saken. Han sier han er svært overrasket over dommen i Lagmannsretten.

- Her ser det ut til at lagmannsretten har snublet. Dommen er i strid med klar vest-europeisk rettspraksis, eksempelvis svensk Høyesterett, og vil høyst sannsynlig bli anket, uttaler han i en pressemelding.

Det har blitt ført lignende saker i utlandet, hvor saksøkerne har vunnet frem. I Norge er det imidlertid ikke ulovlig verken å laste ned musikk til privat forbruk, eller å ha pekere til musikkfiler på nettet. Mediaas Wagle tror imidlertid det vil komme en ny lov som setter en stopper for dette.

- Det vil om kort tid tre i kraft nye bestemmelser i loven som gjør det straffbart å laste ned ulovlig musikk fra nettet, sier han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.