JUSS OG SAMFUNN

Napster på kanten av stupet

I dag skal Napster i retten igjen, og utfallet blir trolig en direkte lammelse av selskapet.

Lars Kvanum
2. mars 2001 - 11:50

Senere i dag, rettere sagt i kveld norsk tid, vil Napster igjen møte den amerikanske plateorganisasjonen RIAA i rettssalen.

Etter mange runder med seierer og tap for begge sider, skal de denne gangen møtes for å legge frem sakene sine og motta dom i det som kan bety slutten for Napster en gang for alle. Ikke nødvendigvis en stenging av firmaet, men et forbud mot alle de funksjonene brukerene har verdsatt høyt og benyttet i mangfold.

Ekspertene mener at dommen neppe vil komme i dag, siden dommeren, Marilyn Hall Patel, tidligere har fått seg et par smeller på grunn av lite overveide dommer. Den mest interessante var nok at Napster skulle lage en funksjon som gjorde at deres brukere ikke kunne bytte kopibeskyttede musikkfiler, men denne ble gjort om til at Napster skulle lage en funksjon for å blokkere de filnavnene RIAA ga. Det er dette som igjen skal opp til høring i dag, og det forventes at RIAA legger inn all skyts for å legge ansvaret over på Napster.

Utfallet kan bli en sterkt invalidisert Napster - en Napster uten innhold. I begge tilfeller vil musikk fra de store selskapene være bannlyst på nettverket.

I forrige uke garanterte Napster en milliard dollar over en fem-års periode til platebransjen for å avslutte krigen. Dette tilbudet har allerede blitt avslått av de fleste selskapene.

- Jeg tror ikke det finnes noe system som kan sjekke identiteten på filer på en sanntids-basis, sa Hank Barry, sjef for Napster, i en pressekonferanse forrige uke.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.