Når kommer Chrome for Mac og Linux?

Oppskrift og kildekode ligger på nett. Windows-utgaven er i boks, men for de andre finnes ikke engang en beta.

Når kommer Chrome for Mac og Linux?

Oppskrift og kildekode ligger på nett. Windows-utgaven er i boks, men for de andre finnes ikke engang en beta.

Google lanserte i går kveld, norsk tid, selskapets nettleser, Chrome, etter en betaperiode på 100 dager. Men det er bare Windows-versjonen som er tilgjengelig.

Chrome framstår som en rask og minimalistisk nettleser som også brukere av Linux og Mac har vist interesse for. Men foreløpig har ikke Google gjort Chrome tilgjengelig for disse operativsystemene, i alle fall ikke som offisielle testversjoner.

Det er likevel fullt mulig å kjøre en versjon av Chrome på både Linux og Mac. Chromium, som åpen kildekodeversjonen av Chrome kalles, kan kompileres av brukeren selv.

Instruksjoner for bygging av Linux-utgaven finnes her, mens du kan gå hit for å få vite hvordan du bygger Mac-utgaven.

Linux-utgaven er i utgangspunktet laget på en noe modifisert Ubuntu 8.04-distribusjon. Det skal være enklest å kompilere Chrome på et tilsvarende system.

Mac-versjonen krever Mac OS X 10.5 og Intel-prosessor.

Google har ikke sagt noe konkret om når Mac- og Linux-versjonene vil bli lansert, bortsett fra at årstallet 2009 er blitt nevnt flere ganger. Det har heller ikke blitt kunngjort noen dato for betaversjoner. Men på denne statussiden for Mac-versjonen står det at versjonen som er under utvikling ikke vil ligne på en nettleser med grafisk brukergrensesnitt før tidligst i første kvartal av 2009.

I tillegg til det grafiske brukergrensesnittet, mangler støtte for å kjøre flere prosesser, støtte for plugins og en del fiksing av presentasjonen av webinnhold. For øyeblikket skal Chromium for Mac ha bestått 88 prosent av layouttestene for WebKit.

Testversjonen kan likevel gjengi websider og har støtte for mus, mushjul og tastatur.

I november ble det kjent at Linux-versjoner i alle fall er såpass utviklet at det har vært mulig å sende e-post fra Gmail med den.

En viss oversikt over hva som er status for Linux-versjonen er mulig å hente fra dokumentene på denne siden.

Det at Chrome kommer først til Windows, bør ikke overraske noen. Det er utvilsomt viktig for selskapet å nå ut med Chrome til så mange mennesker som mulig, så raskt som mulig. Derfor har selskapet brukt mest ressurser på å få ferdig Windows-versjonen.

Chrome er nå ferdigtestet og har tilfredsstiller Googles krav om stabilitet og ytelse. Men den er ikke ferdig utviklet. Google har lovet at det jevnlig vil komme oppdateringer som både skal rette feil og innføre ny funksjonalitet. Trolig kan slikt som RSS-støtte og automatisk utfylling av felter i skjemaer ventes om ikke så lenge.

    Les også:

Til toppen