BEDRIFTSTEKNOLOGI

Narvik lokker studenter med gratis bredbånd

Studentboligene i Narvik utstyres med nettilgang i 100 Mb/s. - Vi må ha interessante tilbud for å tiltrekke studenter, forklarer Samskipnadens direktør Lars Skjønnås.

20. feb. 2001 - 16:01

Det er investert til sammen 11 millioner kroner i et høyhastighetsnettverk som omfatter hele Høgskolen i Narvik samt 356 studentboliger og en barnehage i regi av Studentsamskipnaden i Narvik som Skjønås leder. Ved siden av 100 Mb/s gratis og direkte til hybelen eller studentleiligheten, får studentene trådløs telefon og kan ringe gratis seg imellom og til skolen. Andre tjenester omfatter kabel- og intern-TV.

Skolen betegner selv Narvik-studentene som Norges nye "bredbåndsadel".

- Narvik er ikke verdens mest spennende by, innrømmer Skjønnås. - Derfor må vi ha bedre velferdstilbud for å være interessante. Vi er også godt utbygget på andre områder.

Over 400 av skolens 1200 studenter arbeider med IT-fag. Får de bolig fra samskipnaden, gis de full tilgang til alle IT-tjenestene som leveres til student-maskinene på skolen. Dette betyr mye også for studenter innen bygg og konstruksjon, som får tilgang til spesiell programvare fra boligen, blant annet beregnings- og simuleringsprogrammer.

- På sikt planlegger vi nye tjenester, for eksempel innen undervisning. Vi vurderer også å etablere en høyhastighets trådløs tjeneste for å nå studenter som ikke får plass i våre boliger.

Investeringen i nettverket gjør at høgskolen kan trappe ned på sine investeringer i studentmaskiner. Erfaringen er at studenter gjerne skaffer seg dyrere og mer avanserte maskiner enn skolen har råd til. Nettverket betyr at de kan arbeide mer effektivt hjemmefra enn ved en maskin på skolen. En annen fordel er at belastning på sentrale ressurser spres mer i tid.

Ifølge Skjønnås begynte man å bygge høyhastighetsnettverket så tidlig som i 1999. Liknende nettverk er etablert eller planlagt ved flere utdanningsinstitusjoner utenom storbyene, men Skjønnås vet ikke om noe så "bredt" som det i Narvik. Tilbakemeldingene fra studentene som nylig har fått sine hjem tilkoplet, er svært positive. Offisielt åpnes nettverket 1. mars.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.