NASA sender Android til verdensrommet

Baserer satellitter på Googles Nexus-mobiler.

NASA sender Android til verdensrommet
NASAs PhoneSat 1.0 avbildet på en høyde på 100 000 fot under testingen med en høytsvevende ballong. Bilde: NASA Ames Research Center 2011 (CC BY 2.0)

NASA har i et part år drevet et lite prosjekt hvor målet er å lage så billige og enkle satellitter som mulig, for å sende disse opp i verdensrommet. I prosjektet, PhoneSat, forsøker man å oppnå dette ved å bruke kommersielt tilgjengelig smartmobiler, nærmere beste Android-baserte Nexus One- og Nexus S-mobiler.

Satellittene som det nå har blitt bygge to ulike prototyper av, er kubeformede med en lengde på 10 cm. NASA kaller disse for nanosatellitter på grunn av den begrensede størrelsen og vekten. De veier mellom 1 og 2 kg.

Den store fordelen med smartmobiler er ifølge NASA at tilbyr svært mye funksjonalitet i en pakke med svært lite volum. Dette inkluderer raske prosessorer, allsidige operativsystemer, mange sensorer i miniatyrformat, høyoppløste kameraer, GPS-mottaker og en mengde radioer. Ulempen er at de i utgangspunktet ikke er bygget for så tøffe omgivelser som det en satellitt blir utsatt for.

Planen er å sende tre slike satellitter opp i verdensrommet senere i år, trolig i oktober. Det skal gjøres med en Antares-rakett fra NASAs Wallops Flight Facility i Wallops Island, Virginia.

To av satellittene er basert på PhoneSat 1.0, som bygger på en HTC-produsert Nexus One-mobil. Mobilen vil ha rollen som satellittens datamaskin. Sensorene til mobilen vil brukes til å bestemme orienteringen til satellitten, mens kameraet kan brukes til observasjoner av Jorden. I tillegg til mobiltelefonen, består systemet også av en overvåkingskrets som kan registrere om mobilen slutter å sende radiosignaler. Da vil den få mobilen til å starte på nytt.

NASA har allerede testet PhoneSat 1.0 i det som oppgis som ekstreme omgivelser, inkludert temperatur, vibrasjon og støt. Satellitten har også vært med på flyvinger i stor høyde med ballonger og raketter, men foreløpig ikke helt opp i verdensrommet.

Videoen nedenfor viser blant annet noe av denne testingen.

Det er ventet at den satellitten bare være i drift en kort periode. Da skal den sende tilbake bilder av Jorden og informasjon om tilstanden til satellitten.

Den siste av satellittene er av typen PhoneSat 2.0. Dette er en mer avansert satellitt basert på Samsung-produserte Nexus S. Den er blant annet utstyrt med raskere prosessor og flere sensorer, som gyroskop. Satellitten vil også være utstyr med solcellepaneler, noe som skal kunne forlenge driftstiden til satellittene, og elektromagneter som kan samhandle med Jordens magnetfelt for å styre orienteringen til satellitten. Dessuten vil den ha en toveis S-båndradio som gjør det mulig å gi satellitten kommandoer fra Jorden.

Prisen for hver av satellittene er maksimalt 3500 dollar.

Ifølge NASA vil PhoneSat 2.0 legge grunnlaget for framtidige romfartøyer med lav pris. Romfartsorganisjonen ser for seg at slike små romfartøyer vil kunne brukes til blant annet lavpris-observasjoner av Jorden, men også til utforskning av Månen og objekter som befinner seg enda lenger unna.

    Les også: