KOMMENTARER

Nasdaq har helt egne regler for markedsverdi

Av prinsipp teller ikke Nasdaq alle aksjene når de regner ut hva et selskap er verdt.

6. mars 2007 - 08:07

I går fikk digi.no reaksjoner fra lesere som reagerte på et av spørsmålene i ukens spørrekonkurranse, Vinn SMC Skype-telefon med WLAN aksesspunkt, om hva markedsverdien til Google var per 1. mars 2007.

Markedsverdi er antall aksjer ganget med aksjekurs. Fasiten var hentet fra Wall Street Journal, og lød på 137 milliarder dollar.

Dette utløste protester fra lesere som slo opp på Nasdaq: Der var markedsverdien oppgitt til 98 milliarder dollar, og enkelt brukte svært store ord i sin karakteristikk av spørrekonkurransens etterrettelighet.

I en kommentar i går skrev vi dette:

Uenigheten kan føres tilbake til følgende: Nasdaq opplyser at det er 223,4 millioner «shares outstanding» i Google. Ifølge Wall Street Journal er det 311 millioner «shares outstanding», hvorav 225,7 millioner er tilgjengelig som «public float», altså gjenstand for aktiv spekulasjon.

Det er ingen uenighet om at markedsverdi er lik antall aksjer ganger aksjekurs. Men Nasdaq kommer altså i skade for å telle antall aksjer i salg, i stedet for det totale antall aksjer.

    Les også:

I løpet av natten er det kommet svar på vår henvendelse til Nasdaq-børsens pressetjeneste om en oppklaring.

– Google har to typer aksjer. Klasse A er omtrent 223,4 millioner aksjer. Klasse B er rundt 80 millioner aksjer. Vi regner markedskapitalisering bare ut fra A-aksjene. Alle B-aksjene eies av innsidere, skriver talsperson Silvia Davi i sin e-post.

Som nevnt regner Google selv sin – og andres – markedskapitalisering ut fra alle selskapets aksjer, og deres regnestykker sammenfaller med dem man finner hos Wall Street Journal.

Godt å vite at Nasdaq med markedskapitalisering ikke mener hva selskapet som sådan er verdt, men bare verdien til den aksjemengden som faktisk er i omsetning – i motsetning til andre hyppig brukte og pålitelige kilder.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.