Nasdaq: Ulv og bjørn -bare peanøtter

I disse dager er det ett år siden Nasdaq og hele IT-næringen ble kastet ut i et svalestup, det største fallet i Nasdaqs 30-årige historie.

Den 10. mars 2000 var den foreløpige toppen i Nasdaq. Toppen ble nådd på 5.132 poeng, mens den i går sluttet på 2.142 poeng, altså en nedgang på formidable 58 prosent. Aldri i den 30-årige historien (startet opp i 1971) har vi vært vitne til et tilsvarende fall.

"Bjellesauene" på Nasdaq, som utgjør en vesentlig del av Nasdaq, ligger tilbake med brukket rygg. Her er utviklingen i aksjekursen fra 10. mars 2000 til og med 5. mars 2001 for noen utvalgte aksjer:

· Microsoft ned 43 prosent
· Sun ned ned 55 prosent
· Cisco ned 66 prosent
· Oracle ned 55 prosent
· Qualcomm ned 54 prosent
· Intel ned 50 prosent

Likevel burde det være håp for de som er langsiktige. Selv om det har vært en brutal nedgang, trenger du ikke gå lenger tilbake enn til 1998 for å finne siste dato med samme kursnivå. Ser vi ennå lenger tilbake er det liten tvil om at de langsiktige har hatt en bra avkastning.

Likevel ligger det nok mange slakt langs veien etter alle de som handlet på margin (på lånte penger), eller de som på død og liv skulle finne bunnen i løpet av det siste året. Likevel er det flere meglerhus som mener at bunnen er nådd:

· Spår markedsoppgang på 30 prosent

Til toppen