Nasjonal sikkerhetsdugnad gir nytt liv til gammel digi.no-sak

364.000 nordmenn får opplæring i datavett. Det merkes veldig godt.

Nasjonal sikkerhetsdugnad gir nytt liv til gammel digi.no-sak
NorSIS-sjef Roger Johnsen synes det er gledelig at 364.000 får opplæring under den pågående nasjonale sikkerhetsmåneden. Bilde: Marius Jørgenrud

En ni måneder gammel artikkel om de verste passordene du kan velge, er i dag plutselig blitt den soleklart best leste saken på digi.no.

Redaksjonen lurte naturligvis på hva dette kunne skyldes. Svaret fant vi i loggfilene.

Det viser seg at saken er plukket ut som del av et større nettbasert undervisningsopplegg som Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) tilbyr i anledning Nasjonal sikkerhetsmåned.

Les også: Her går startskuddet for årets sikkerhetsdugnad

– Nødvendig

Besøkstallene skyter i taket. Det er nemlig svært mange som kurses i nettvett og mulighet til å friske opp kunnskapen i hva du bør og ikke bør gjøre på internett.

Hele 364.000 personer får opplæring i årets Nasjonale sikkerhetsmåned, som går av stabelen for femte år på rad.

Det er rekord og nærmere hundre tusen flere enn i fjor.

– Veldig bra at norske virksomheter tar dette så på alvor at over 11 prosent av norske arbeidstakere får mulighet til å gjennomføre et vel gjennomtenkt og lett gjennomført kurs i informasjonssikkerhet. Jeg tror det er helt nødvendig. Sikkerhetskompetansen i Norge er ikke så god som vi skulle ønske, sier administrerende direktør Roger Johnsen i NorSIS til digi.no.

At både små og store bedrifter deltar er viktig for den nasjonale evnen til å motstå kyberangrep, mener Johnsen, som før han tok jobb i sivil sektor hadde en lang karriere i Cyberforsvaret og er tidligere sjef for Forsvarets ingeniørhøgskole.

– Sammen med myndighetene og en rekke andre samarbeidspartnere har vi lykkes med å få til et enkelt kurs der vi belyser de aller viktigste tiltakene, som også den enkelte er i stand til å forstå. Dette har jeg stor tro på, sier Johnsen.

NorSIS-sjef Roger Johnsen synes det er gledelig at 364.000 får opplæring under den pågående nasjonale sikkerhetsmåneden. Bilde: Marius Jørgenrud
I dag trekker han fram en felles dugnad med 30 samarbeidspartnere som foruten nettopplæring arrangerer 84 ulike kurs og seminarer i løpet av oktober. For ikke å glemme solide bidrag og mengder av foredrag fra myndighetene. Se nettstedet sikkert.no for en landsdekkende oversikt.

– Ingen mirakelkur, men det virker

Nettopplæringen består av 8 moduler, som hver tar rundt 2 minutter å gjennomføre. – Det er gratis for de minste bedriftene fordi vi har så gode samarbeidspartnere. Dette ganger ikke bare små virksomheter, men alle, mener Johnsen - fordi de digitale truslene har lett for å spre seg.

– Tror du Norge blir bedre stilt som følge av denne dugnaden?

– Ja. Det er riktignok ingen mirakelkur, men dette viser faktisk at informasjonssikkerhet har fått et bredere fokus i norsk næringsliv. Det tror vi på sikt vil utgjøre den viktigste forskjellen. Når vi gjentar dette over flere år vil det sette norske virksomheter bedre i stand til å håndtere det svært dynamiske trusselbildet vi ser på internett, avslutter Johnsen.

Les også: Disse er mest utsatt for datainnbrudd

Les mer om: