Nasjonalbiblioteket digitaliserer bøker

Nasjonalbiblioteket har foreløpig digitalisert 20.000 bøker, hvorav 1.300 kan leses fritt på PC-en.

Nasjonalbiblioteket digitaliserer bøker
Bilde:

Nasjonalbiblioteket har 450.000 bøker, og av disse er foreløpig 20.000 digitalisert.

Men også Nasjonalbiblioteket må forholde seg til åndsverksloven, og foreløpig er det bare mellom 1.200 til 1.300 av bøkene som er opphavsrettslig frigitt, og tilgjengelig i full tekst på PC-en, skriver Aftenposten.

Blant annet skal det finnes 233 bøker om Henrik Ibsen, som man fritt kan lese fra PC-en.

Når man søker på www.nb.no, er det 90 ulike databaser som jobber for å lete opp informasjonen med en ny søkemotor som lanseres i dag på den internasjonale konferansen om digitalisering som arrangeres i Oslo.

Dersom Nasjonalbiblioteket skal digitalisere alt innhold fra radioinnslag, filmoppptak og notater vil det kreve et tilskudd på mellom 30 til 40 millioner kroner årlig.

digi.no har tidligere skrevet at Nasjonalbiblioteket skal digitalisere 172 millioner sider av bøker, aviser og journaler, og har valgt den tyske leverandøren Content Conversion Specialists (CCS) til oppdraget.

IT-direktør i IKT- og digitaliseringsavdelingen i Nasjonalbiblioteket, Svein Arne Solbakk, antyder at det har en tidsramme på hele 15 år.

Nasjonalbiblioteket vil gjøre selve jobben selv, men programvaren hos CCS som skal brukes til å tolke og strukturere innholdet i dokumentene.

I tillegg til programvaren, har Nasjonalbiblioteket også tegnet en rammeavtale på digitalisering på mikrofilm. Det vil bli en egen seksjon på mikrofilm, der blant annet 60 millioner avissider skal kjøres ut på mikrofilm.

Alle aviser som er utgitt i Norge skal mikrofilmes, som totalt dreier seg om rundt fem millioner eksemplarer.

I tillegg skal over 110 millioner boksider og 12 millioner journalsider bli konvertert fra papir til digitalt bruk.

Biblioteket har også digitalisert en million avissider på mikrofilm og rundt 100 000 fotografier er digitalisert og gjort tilgjengelig.

;