National/Cyrix: Solid Intel-utfordrer

På en pressekonferanse igår fortalte representanter for National Semiconductors hva som ligger bak avtalen om deres oppkjøp av Intel-rivalen Cyrix.

På en pressekonferanse igår fortalte representanter for National Semiconductors hva som ligger bak avtalen om deres oppkjøp av Intel-rivalen Cyrix.

National Semiconductors annonserte igår at de ønsker å kjøpe Cyrix for 550 millioner dollar. Målet med fusjonen er å kutte kostandene på mikroprosessorer, gjøre PC-er billige, og å plassere dem ut overalt.

- Vi ønsker å muliggjøre 500-dollars PC-er, forteller Brian Halla, CEO for National. -Vi vil ha PC-er overalt.

Nøkkelen bak en slik prissetting ligger i å ta funksjoner som nå håndteres av forskjellige brikker, slik som kjerneprosessering, logikk, lyd og grafikkaksellerering, og putte dem inn i én enkel silisiumbrikke. Dette er kjent som system-on-a-chip, system i en brikke.

- Ved å kombinere Nationals mangfoldige teknologi og høy-volumproduksjon med Cyrixs integrerte MediaGX- og høyytelses 6x86MX-prosessorer, vil vi kunne få til ny vekst og skape nye markeder, forteller Jay Swent, fungerende CEO for Cyrix.

-Teknologiene og mulighetene i de to firmaene passer hverandre som hånd i hanske.

Nathan Brookwood, analytiker ved Dataquest, sier til Wall Street Journal at selskapene vil utfylle hverandre bra. Han mener at spesielt Cyrix vil dra nytte av fusjonen, spesielt fordi de vil oppnå lavere produksjonskostnader.

Tom Vedvik, markedsdirektør for Electronic Equipment Trading, en av de norske distributørene av Cyrix, sier til digi at dette er en gledelig nyhet.

- National er store og sterke og har mye kapital, mens Cyrix har slitt med lite penger i det siste, forteller han. Han tror derfor Cyrix har alt å tjene på denne fusjonen.

Kombinasjonen av National Semiconductors og Cyrix kan bli en alvorlig konkurrent til Intel. Cyrix har vist at de klarer å stå på egne ben, og med en finansiell ryggrad som de nå får, vil de kunne bli mye mer aggresive på markedet. Produksjonskostnadene vil synke og utviklingen av nye produkter vil kunne nå nye høyder. Cyrix har til nå fått bygget sine prosessorer hos IBM.

En talsmann for Intel, Tom Waldrop, sier til Wall Street Journal at Intel er vant til konkurranse, og at denne fusjonen bare vil få Intel "til å løpe enda fortere".

Denne økte konkurransen er selvsagt positiv for kundene, og vi kan nok vente oss enda hardere slag på prosessor-arenaen enn det vi hittil har sett.
En ting er ihvertfall sikkert, prisene vil gå ytterligere ned.

Til toppen