Nato-anbud for kyberkrig

Satser stort på å bedre kyberforsvaret.

Natos generalsekretær Anders Fogh Rasmussen skal øke alliansens kyberevner. Bildet er fra en pressekonferanse i Brussel 8. desember i år.
Natos generalsekretær Anders Fogh Rasmussen skal øke alliansens kyberevner. Bildet er fra en pressekonferanse i Brussel 8. desember i år. Bilde: REUTERS/Sebastien Pirlet - Scanpix
19. des. 2011 - 14:09

Nato har satt av 32 millioner euro til et anbud for å bedre alliansens kyberforsvarsevne, skriver Wall Street Journal.

I forrige uke gjennomførte Nato en tre dager lang øvelse, Cyber Coalition 2011, der hensikten var å teste responsen på et stort anlagt kyberangrep not IT-infrastruktur i medlemslandene. Nato vedtok en ny kyberforsvarspolitikk (Cyber Defense Policy) i juni. EU hadde observatørstatus under øvelsen.

Suleyman Anil, som leder Natos «Computer Incident Response Capability» sier summen på 32 millioner euro er beskjeden, men uttrykker høye teknologiske ambisjoner. Enheten utvikler IT-systemer som skal ivareta to roller: Overvåke datatrafikk gjennom Natos utstrakte nettverk – de rekker, som kjent, helt til Afghanistan – og støtte medlemslandenes forsvar mot større kyberangrep.

Store leverandører av forsvarsmateriell, som Lockheed Martin og Northrop Grumman, bekrefter at de er med på anbudet. IT-bedrifter som IBM, Microsoft og Cisco er oppført på en Nato-liste over potensielle leverandører, men vil ikke bekrefte om de tar del i anbudet eller ikke.

Det antas at bedriftene som vinner anbud, vil få økt anseelse og følgelig større sjanse til å vinne tilsvarende anbud i Nato- og EU-land.

Anbudet omfatter programvare, maskinvare – også sensorer – samt support.

James Lewis ved Center for Strategic and International Studies i USAs hovedstad mener Nato bør se utover sine egne nettverk, og ta på seg oppgaven med mer totalt kyberforsvar av medlemslandene.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.