NATO drøfter kyberforsvar

Dataangrep helt øverst på agendaen.

NATO drøfter kyberforsvar
NATO vurderer opprusting av både offensive og defensive kyberkapasiteter. Trusselbildet i kyberdomenet er stadig økende. Her forsvarsalliansens generalsekretær Anders Fogh Rasmussen. Bilde: Chip Somodevilla/Getty Iamges/All Over Press

Brussel (NTB-Reuters): NATOs forsvarsministre skal ha sin første drøfting av forsvarsalliansens datasikkerhet når de møtes neste uke.

Diskusjonen er et klart tegn på at spørsmålet er i ferd med å flytte seg meget høyt opp på alliansens dagsorden.

Frykten vokser for at Vestens infrastruktur og militære hemmeligheter er sårbare for datakriminelle og militære spesialister som arbeider for mindre vennligsinnede stater.

Nesten daglige meldinger om regjeringers og private selskapers datasystemer som angripes utenfra, har økt betydningen av NATOs datanettverk. Det gjelder særlig systemer som skal koordinere militære aksjoner mellom de 28 medlemslandene.

The Washington Post rapporterte senest onsdag at kinesiske datasnokere har skaffet seg adgang til avanserte, amerikanske forsvarssystemer, en anklage Kina som vanlig avviste torsdag.

NATOs systemer utsettes regelmessig for dataangrep, ifølge generalsekretær Anders Fogh Rasmussen.

– Til nå har vi klart å beskytte systemene våre godt. Og vi skal fortsette å utvikle og forsvare vår datasikkerhet, sa han i et intervju i mars.

Men NATO opplevde i 2007 at medlemslandet Estlands datanettverk ble lammet av et elektronisk angrep som Estland hevdet Russland sto bak. (©NTB)

    Les også:

Les mer om: