− Hva er en god måte å tildele midler til offentlig IT-utvikling på? Det er veldig naturlig å løfte den diskusjonen nå som vi jobber på nye måter, som ikke gir den samme planmessigheten som har vært, sier Nav-sjef Hans Christian Holte til Digi.
Ansvaret for å løfte diskusjonen ligger på hele statsapparatet, men kanskje spesielt på utviklingsmiljøene som kjenner det på kroppen, mener han.
Han har nettopp gått av scenen på Rebel, der han har delt Navs erfaringer med overgangen fra tradisjonelle prosjekter til smidig produktutvikling med rundt 100 tilhørere.
− Jeg ser ingen alternativer. Det er ikke ofte det er noen revolusjon i offentlig sektor, men dette er en revolusjon, sa Holte fra scenen.
For hver konsulent Nav sparket ut døra, fikk de to egne ansatte teknologer. Det har gjort IT-miljøet i Nav til et av de største i Norge.
Miljøet har blitt trukket frem som et av de som har lykkes med smidig utviklingsmetodikk i en offentlig sektor der planlegging, rapporteringskrav og finansieringsmodeller ofte er basert på fossefallmodellen.
Men i det siste har Nav også blitt kritisert for manglende kontroll.
Lever fortsatt i en prosjektverden
I flere saker har Klassekampen satt søkelys på Navs IT-prosjekt for sykepenger, som ifølge avisen ligger an til å bli seks år forsinket og gi 1,7 milliarder i minus.
− Klassekampen lever i en prosjektverden, de spør: Hvor er planene, og hvor er dere nå i forhold til planene, sa Holte fra scenen.
Etter innlegget skulle han møte Klassekampens journalist.
− Jeg skal prøve å si at vi har en annen måte å utvikle på nå, som jeg har veldig tro på og som jeg mener er riktig. Da har vi kanskje ikke alle svarene på forhånd, sa Holte og fortsatte:
− Det er ikke så lett for verken Klassekampen eller Finansdepartementet å gå inn og kontrollere at ja, da har de gjort akkurat det de sa de skulle gjøre.
Det kan være et dilemma ved utviklingen mot smidig produktutvikling, som ikke er løst ennå.
Det samme gjelder budsjetteringen, mener Holte.
Budsjetteringssystemet satt under press
Den tradisjonelle modellen, som bygger på at planene skal inn i et styringsdokument før utviklingen starter og der det skal spesifiseres ganske tydelig og detaljert hva som skal komme ut av arbeidet, er under press, mener Holte.
Offentlige virksomheter får tradisjonelt en tydelig pott til å drive IT-utvikling, som kommer ved siden av ramma de får til «alt» annet.
− Det blir litt avleggs sett opp mot hvordan vi jobber nå, sier Holte til Digi og fortsetter:
− Det kan være naturlig å utforske modeller med rammefinansiering av en virksomhet som også inkluderer utviklingsdimensjonen.