JUSS OG SAMFUNN

Navalnyjs valg-app fjernet fra Google og Apple

Samme dag som valglokalene åpnet i Russland, ble Stem-smart-appen til den russiske regimekritikeren Aleksej Navalnyj fjernet fra butikkene til Google og Apple.

Stem smart-appen til den fengslede russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj ble fjernet fra nettbutikkene til Google og Apple samme dag som valget på ny nasjonalforsamling i Russland var i gang.
Stem smart-appen til den fengslede russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj ble fjernet fra nettbutikkene til Google og Apple samme dag som valget på ny nasjonalforsamling i Russland var i gang. Foto: AP / NTB

Den fengslede opposisjonslederen har lansert appen «Stem smart», som råder russiske velgere til å samle seg bak de kandidatene som antas å ha størst sjanse til å slå noen av regjeringspartiets folkevalgte i valget som nå er i gang.

Men fredag opplyser Navalnyjs medarbeidere at appen ikke lenger er tilgjengelig i butikkene til Google og Apple.

– Å fjerne Navalnyjs app fra nettbutikkene er skammelig politisk sensur, skriver Ivan Zjdanov, Navalnyjs nære medarbeider, på Twitter.

Google og Apple har tidligere nektet å fjerne Aleksej Navalnyjs app.

Russiske myndigheter er på sin side fornøyd med at appen ikke lenger er tilgjengelig og sier de to IT-gigantene følger både ordlyden og intensjonen i loven.

– Denne appen er forbudt her i landet, sier Kreml-talsmann Dmitrij Peskov.

Les også

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.