NC-en er Windows-kompatibel

Med sin uttalelse om at NC står for Not Compatible har Bill Gates skutt seg selv i foten. Foran øynene på 50.000 mennesker som overvar tirsdagens Oracle8-lansering, takket og bukket Larry Ellison for gratispoenget, og demonstrerte elegant at Gates nok ikke helt har fattet poenget - ennå.

Med sin uttalelse om at NC står for Not Compatible har Bill Gates skutt seg selv i foten. Foran øynene på 50.000 mennesker som overvar tirsdagens Oracle8-lansering, takket og bukket Larry Ellison for gratispoenget, og demonstrerte elegant at Gates nok ikke helt har fattet poenget - ennå.

- Spørsmålet er - hvor godt informert er egentlig denne fyren? sa Ellison, hvoretter han hentet opp et Mircosoft Word-dokument på sin nettcomputer (NC).

- Legg forresten merke til at skalérbarhet er et ikke-ord i Word, la Ellison til, idet programmet understreket skalérbarhet med rødt.

Oracle-sjefen knegget fornøyd - mest fordi han hadde gitt sin arge konkurrent et nytt leggspark - og litt fordi han fikk vist at NC-en er kompatibel med andre plattformer - så det holder.

Så var showet i gang. På kjent Ellison-manér snakket han om hvordan NC-en vil revolusjonere dagens databehandling gjennom å tilby folk billigere og mindre kompliserte maskiner til erstatning for dagens PC-er.

- NC-en vil få minst like stor betydning for databransjen som IBMs stormaskiner hadde på midten av 60-tallet og PC-en fra 1981 og fram til i dag. Men det er først med NC-en at vi kan begynne å snakke om IT-æraen. Omlag 70 prosent av USAs og 98 prosent av verdens befolkning har i dag ikke råd til egen PC. Billige NC-er vil snu dette på hodet, mener Ellison, som presenterte tre-fire viktige NC-nyheter tirsdag.

  • Den første er at NC-er som kan kjøre enhver Windows-applikasjon kommer på markedet til høsten til en pris på beskjedne 295 dollar.
  • Dernest demonstrerte Ellison en NC fra japanske Funai som kjørte med Netscape-browser. Dette er nytt, men ikke merkelig all den tid Oracles NC-selskap, NCI, for tre-fire uker siden fusjonerte med Navio, et datterselskap av Netscape. Åkkesom: Det er tydelig at industristandarder skal kjøres over hele linja og er det som gjelder for all NC-utvikling.
  • For det tredje: Foruten Intel-baserte NC-er leveres det nå også nettcomputere med 233 MHz Strong Arm-prosessorer. Dette er rå prosessorkraft som er tilstrekkelig til å realisere Oracles nye brukergrensesnitt VUI - video user interface - som kort forklart innebærer utstrakt bruk av video for å redusere NC-ens brukerterskel. Ellison demonstrerte også en slik løsning tirsdag, da ved å hente opp en enkel hjelpefil i videoformat.
  • Sist - men kanskje viktigst - er lanseringen av lavkost NC-servere til godt under 1.500 dollar. Et svært så interessant regnestykke blir det når du regner ut prisen per bruker. Med NC Server kan du presse prisen per bruker ned mot 149 dollar, hevder Oracles datterselskap NCI, som med dette trekket kan gjøre rent bord på skoler og offentlige kontorer der potten til IT-investeringer som regel er langt mer beskjeden enn i det private næringsliv. I følge NCI kan mange organisasjoner redusere sine IT-kostnader med inntil 81 prosent ved å gå over fra konvensjonelle PC-plattformer til NC-nettverk. Og husk: NCen kan kjøre alle Windows-applikasjoner, det er 100 prosent kompatibilitet hele veien, slik at du kan beholde hele din investerte programvarebase.

NCI, Software Spectrum og Gartner Group er kilder for følgende regnestykke som illustrerer innsparingspotensialet ved å gå over fra PC til NC i en fembrukerlisens:

MICROSOFT CORPORATION PRIS NETWORK COMPUTER (NCI) PRIS
PROGRAMVARE
BackOffice Server USD 2.443 NC Server USD 745
BackOffice Client Access USD 1.275 NC Connect to Mainframe Software USD 500
Windows95 USD 175 NC Desktop Software USD 0
Microsoft Office USD 2.695 NC Card USD 0
Programvare totalt USD 6.588 Programvare totalt USD 1.245
INNSPARING 81 PROSENT
MASKINVARE
PC (USD 2.767 X 5 brukere) USD 13.835 NC (USD 1.216 X 5 brukere) USD 6.080
PC Server USD 2.000 NC Server Appliance USD 2.000
Maskinvare totalt USD 15.835 Maskinvare totalt USD 8.080
Maskin-/programvare totalt USD 22.423 Maskin-/programvare totalt USD 9.325
INNSPARINGER TOTALT 58 PROSENT

P.S.

Corel Corporation har - i motsetning til Bill Gates - tatt til seg Larry Ellisons NC-budskap. Corel skilte i dag offisielt ut sin maskinvarevirksomhet i det nye selskapet Corel Computer Corp. som vil jobbe dedikert mot to hovedområder: videokonferanse- og nettcomputerprodukter.

Corel Computers første produktportefølje som kommer i oktober, vil bli bygget opp rundt Corel Video Network Computer, en kombinasjon av videokonferanseteknologien - Corel Video og Network Computer-arkitekturen. En rekke Java-utviklere vil begynne i det nye selskapet for å arbeide med Java-applikasjoner for den nye såkalte VNC-en.

Til toppen