NEC lanserer verdens kraftigste vektormaskin

NEC har laget en ny rekord-rask såkalt vektorbasert regnemaskin og regner med et friskt salg.

NEC lanserer verdens kraftigste vektormaskin

NEC har laget en ny rekord-rask såkalt vektorbasert regnemaskin og regner med et friskt salg.

NEC har oppgradert sin vektorbaserte supermaskin til versjon SX-8R. Det japanske selskapet er kjent for sine spesialiserte prosessorer for tallknusing, og tronet i mange år øverst på Top500-listen over verdens kraftigste superdatamaskiner med sin Earth Simulator.

SX-8R erstatter SX-8. Dette er en datamaskinserie som startet i 1983 med lanseringen av NEC SX-2.

Den nye vektorprosessoren som er grunnsteinen i SX-8R tilbyr en ytelse på opptil 35,2 gigaflops (en flops er en flytetallsoperasjon per sekund). Det er over dobbelt så mye som prosessoren i SX-8 som nådde 16 gigaflops.

Den minste modellen av SX-8R består av én node à åtte prosessorer. Skalerbarheten i NECs arkitektur gjør at ytelsen vokser proporsjonalt med antall prosessorer, slik at en node tilbyr opptil 281,6 gigaflops.

SX-8R kan bygges ut til opptil 512 noder à 8 prosessorer, det vil si 4096 prosessorer, og en samlet ytelse på litt over 144 teraflops. En 512 noders maskin kan utstyres med opptil 128 terabyte minne, og overfører data mellom minne og prosessor i opptil 288 terabyte per sekund.

144 teraflops ytelse er nok til å plassere denne maskinen på andre plass på Top500-listen over verdens kraftigste supermaskiner. Til sammenlikning er Earth Simulator oppført på tiende plass med en toppytelse på 40,96 teraflops.

NEC sier de også har forbedret systemets jobbfordeler, slik at utnyttelsesgraden blir større, samtidig som det blir enklere for enkeltbrukere å få tilgang til hele systemet på én gang.

I løpet av det første året, venter NEC å levere rundt 200 eksemplarer av SX-8R. Det eneste som er oppgitt av pris, er en månedsleie på 1,21 millioner yen, litt i overkant av 70 000 kroner, for den minste varianten.

Også i neste generasjon vektorprosessor tar NEC sikte på å beholde en arkitektur med én kjerne per prosessor. Målet er å få vektorprosessoren opp i over 100 gigaflops, altså nesten en tredobling i forhold til SX-8R. Det sies ikke når denne maskinen kan komme på markedet.

    Les også:

Til toppen