NEC med gjennombrudd i transistordesign

Forskere ved NEC skal ha utviklet verdens minste transistor. Den gjør det mulig å lage superdatamaskiner på størrelsen med en vanlig PC - en gang i framtiden.

Forskere ved NEC skal ha utviklet verdens minste transistor. Den gjør det mulig å lage superdatamaskiner på størrelsen med en vanlig PC - en gang i framtiden.

Selv om forskere ved NEC nå har laget en transistor som er 1/18 så stor som de minste transistorene som nå er i masseproduksjon, vil det ta mange år før transistoren blir kommersielt tilgjengelig. Ifølge The Asahi Shimbun sier ledere ved NEC at dette kan skje så sent som i 2020.

    Les også:

Gjennombruddet gir derfor mer et glimt av hva som kan komme av produkter i framtiden enn noe som vil revolusjonere morgendagen.

Med en så beskjeden størrelse på transistorene som en portbredde på 5 nanometer tilsier, vil hele 40 milliarder transistorer få plass på en kvadratcentimeter. Med tanke på at de fleste av dagens prosessorer består av færre enn én milliard transistorer, er det klart av den nye komponenten vil åpne for langt mer funksjonalitet og minne i prosessorbrikkene.

The Asahi Shimbun skriver at teknologien kan føre til superdatamaskiner i langt mindre størrelse enn i dag, som likevel kan greie 600 milliarder beregninger i sekundet.

Mindre transistorer fører også til lavere strømforbruk. The Asahi Shimbun skriver at med de nye transistorene fra NEC vil en mobiltelefonbruker kunne snakke kontinuerlig i telefonen i 60 timer før behovet for gjenopplading av telefonen melder seg.

Den minste transistoren til nå ble offentliggjort av IBM for omtrent et år siden. Den hadde en portbredde på 6 nm.

Til toppen