NEC og Samsung krymper mobil-komponenter

Nyvinninger fra både NEC og Samsung peker mot at mobilt utstyr kan krympes enda mer - eller gjøres mer funksjonelle.

NEC har ifølge IDG News utviklet en ny type display basert på flytende krystaller som bare krever en femtedel av kontaktene og ledningene dagens utgaver for bærbare enheter krever. Dette gjøres ved å gå fra et parallelt til et serielt grensesnitt, hvor alle datasignalene deler den samme kontakten.

Nå er ikke dette det første serielle display-grensesnittet i verden, de er vanlige i større skjermer. Problemet med disse serielle grensesnittene er at de bruker mer strøm enn de tilsvarende parallelle. Dette er ikke noe stort problem for skjermer som er koblet til strømnettet, men i små, bærbare enheter består gjerne strømforsyningen av et batteri med begrenset kapasitet.

De nye, serielle grensesnittet har derimot et strømforbruk som er betydelig lavere enn de som brukes i de store skjermene. NEC hevder at strømforbruket er redusert med to tredjedeler - men sammenligner ikke strømforbruket med det de små, parallelle grensesnittene krever.

NEC mener at reduksjonen av antall kobler vil redusere interferensen som fanges opp langs kablene med 90 prosent.

Men også Samsung utvikler stadig mer tettpakkede komponenter. Selskapet har nå annonsert en brikke - Oyster - som integrerer en ARM920T prosessorkjerne med klokkehastighet på 206 MHz designet av ARM, 32 MB flash-minne og 32 MB synkron DRAM i én enkel pakke. Den totale størrelsen er 17 x 17 x 1,4 millimeter. Brikken kan kjøre operativsystemer som Windows CE, Palm OS, Symbian og Linux.

Både skjermen fra NEC og prosessoren fra Samsung vil kunne brukes i enheter som mobiltelefoner og MP3-spillere. Komponentene vil kunne tas i bruk i sluttbrukerprodukter i løpet av året og kan, sammen med lignende reduksjoner i størrelsen til andre komponenter, føre til enda mindre enheter med enda mer funksjonalitet enn det som er tilgjengelig i dag.

Til toppen