NEC Simplem: Flatskjerm med innebygget PC

NEC Simplem er en kompakt-PC med komponenter fra bærbare montert bak på en 15 tommers flatskjerm. Tastatur, mus og multimediakontroll kommuniserer over radio.

NEC Simplem er en kompakt-PC med komponenter fra bærbare montert bak på en 15 tommers flatskjerm. Tastatur, mus og multimediakontroll kommuniserer over radio.

Modellen som produktsjef Steinar Skånhaug i Bull har lånt ut til redaksjonen, er en prototyp med Celeron-prosessor. Modellene som han allerede har begynt å selge til kunder, vil være utstyrt med Pentium III i 650 MHz.

Simplem er både kompakt og stilig. Under de gjennomsiktige dekslene på skjermen, tastaturet og multimediakontrollen, er det utskiftbare plastark som kommer i forskjellige farger og mønstre.

- Denne PC-en handler ikke bare om å spare plass, mener Skånhaug. - Den sender ut et klart signal om spesiell interesse for high-tech. Vi tror den vil finne veien til både resepsjoner og stands. Med den store og klare skjermen og den trådløse styringen, vil den også passe utmerket for mindre møterom.

Radiosambandet til tastatur, mus og multimediakontroll gir en forsmak på hva Bluetooth vil innebære. Du kan sitte med tastaturet i fanget, i skyggen av bordet, og likevel skrive. Hindringer av typen bokhauger, dokumentbunker og telefon som ville sperret for en infrarødlenket mus, spiller ingen rolle. Musen har for øvrig en bevegelig stav som skroller deg opp og ned i dokumenter.

Multimediakontrollen gjør det musen gjør, og litt til. Den kan slå maskinen av og på, eller legge den i dvale. Den har fem programmerbare taster som kan brukes til å starte ulike programmer, for eksempel e-post, nettleser, presentasjonsprogram og så videre. Den har volumkontroll og navigasjonskontroll for video, presentasjoner og nettleser.

Selve PC-en er utstyrt som en moderne bærbar. På venstre side av skjermen er det to USB-utganger, en Firewire-utgang og to type II PC-spor, i tillegg til uttak for lyd, video og mikrofon. På høyre side er det en DVD-spiller. CD-spiller er simpelthen intet alternativ for en Simplem. Mellom de legatfrie utgangene (det betyr at utgangene ikke omfatter gammeldags serie- og parallellporter) er det, i tillegg til prosessoren, 128 MB minne som kan dobles, 12 GB disk, og Intels grafiske brikkesett i810e med Direct AGP. Skjermen har ellers innebygget høyttalere.


Strømforsyningen er ekstern, og kan gjerne stå skjult. Den har et uttak til analog telefonlinje, som betjenes av et forhåndsinstallert programvaremodem.

Det er ikke noe innebygget nettuttak. Nettverkstilknytning kan ordnes på flere måter.

- Det vi har prøvd hittil, er 3Coms PC-kort for trådløst lokalnett, sier Skånhaug. - Det gikk problemfritt.

Alternativer er USB-adaptere eller PC-kort for lokalnett.

Selve skjermen er lyssterk og lettlest, selv på avstand. Oppløsningen er XGA, det vil si 1024 ganger 768 punkter.

Et forsøk med DVD-film viste at Simplem passer som filmframviser for små grupper. Du vil sikkert finne et PC-kort som kan gjøre den om til TV.

Prisen kan forventes å ligge rundt 20.000 kroner, eks mva.

Til toppen