NEC velger Crusoe til sin minste bærbare

NEC har valgt Transmetas Crusoe-prosessor til sin aller minste bærbare Windows 2000-PC. Versa UltraLite veier 1,5 kg, er rikt utrustet og kan kjøres i seks timer på batteri.

Redaksjonen har fått spesifikasjonene til maskinen gjennom en pressemelding formidlet av Bull AS som har ansvaret for NEC Corporations PC-er mot yrkesmarkedet her i landet. Bildet ovenfor, viser NEC Versa Lite Fxi, hittil NECs minste maskin.

UltraLite undergår Lite Fxi i fysiske mål, og er sammenliknbar i øvrige spesifikasjoner, bortsett fra at Pentium III-prosessoren i 600 MHz er byttet ut med en Transmeta Crusoe prosessor i samme klokkefrekvens. Ultralite har også fått 10,4 tommers TFT-skjerm mot 12,1 tommer på Lite. 10,4 tommeren til UltraLite har til gjengjeld bedre oppløsning: 1024 ganger 768 og 256.000 farger, mot 800 ganger 600 og 64.000 farger på 12,1 tommeren til Lite.

Crusoe-prosessoren har som fremtredende egenskap at den trekker svært lite strøm. Det, antakelig sammen med strømsparingsfunksjoner for de øvrige komponentene, og at en vesentlig mindre skjerm trekker vesentlig mindre strøm, forklarer hvordan NEC kan skilte med en batterilevetid på opptil seks timer.

Standardminne er 128 MB, det kan økes til 192 MB. Standard disk er 10 GB, alternativet er 20 GB. Det er innebygget V.90-modem og 100Base TX/10Base T Ethernet. Ellers følger UltraLite den nye tendensen med at man nøyer seg med skjermutgang og ellers bare to USB-utganger, samt infrarød og lyd inn og ut. Bluetooth nevnes ikke. Ellers det spor til et PC-kort type II. Maskinen leveres med ekstern CD-drev med USB-tilkopling.

NEC anbefaler Windows 2000 til all yrkesbruk. Det er følgelig standardoperativsystemet også for UltraLite.

Maskinen bygges av en avdeling kalt NEC Computers International med hovedkvarter i Wijchen i Nederland.

Til toppen