JUSS OG SAMFUNN

Nederlag i personvernkamp mot Facebook

Domstol avviste massesøksmålet til Max Schrems.

Max Schrems, her med en utskrift av informasjonen Facebook hadde om ham.
Max Schrems, her med en utskrift av informasjonen Facebook hadde om ham. Bilde: europe-v-facebook.org
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
2. juli 2015 - 08:38

Kampen den østerrikske jusstudenten Max Schrems fører mot Facebook gikk på et foreløpig nederlag i går, da en domstol i Wien rett og slett avviste saken av prosessuelle grunner.

Bakgrunn: Rettssak mot Facebook satt på vent

Representerer 25 000

Schrems har saksøkt Facebook på vegne av 25 000 brukere som hver krever 500 euro erstatning for krenkelser av privatlivets fred. Bakgrunnen er Facebooks sporing av brukere og angivelige samarbeid med etterretningstjenesten NSA.

Til Reuters sier en talskvinne for domstolen at domstolen avviste saken fordi Schrems ikke har brukt Facebook-kontoen sin kun som en privat forbruker, men også til kommersiell promotering av publikasjoner.

Domstolen mener at saken derfor ikke hører hjemme i dens embedsområde, men at Facebook i stedet må saksøkes i Dublin, hvor selskapet har sitt europeiske hovedkontor.

Talskvinnen for domstolen skal dog ha lagt til at en høyere domstol kan komme til en annen kjennelse.

Les også: Ba Facebook utlevere alt de visste om ham 

«Varm potet»

Schrems og hans advokat, Wolfram Proksch, omtaler kjennelsen som merkelig. De mistenker at domstolen rett og slett har ønsket at en høyere instans skal behandle den vanskelige saken.

Mer detaljer og bakgrunn om saken finnes i dette dokumentet. Det gjøres det også klart at Schrems vil anke saken.

– Denne rettstvisten har vært unødvendig og vi er glade for at retten rent ut har avvist disse påstandene. Vi er fortsatt glade for å samarbeide med vår reguleringsmyndighet, den irske datavernkommissæren, for å møte alle spørsmål angående vår forpliktelse til å beskytte folks informasjon, sier en talskvinne for Facebook til Reuters.

Siden Schrems planlegger å anke, er saken på ingen måte avgjort. Han står også bak en relatert, men likevel separat sak hvor han har bedt EU-domstolen oppheve Safe Harbour-avtalen om datautveksling mellom EU og USA.

Les mer: Kamp mot Facebook kan få store konsekvenser 

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.