TELE-KOMMUNIKASJON

Nederland tvangsåpner kabelnettene

Europeiske operatører frykter flere land vil følge etter.

Post- og teletilsynet i Nederland har besluttet at de vil tvinge landets fire største kabeloperatører til å åpne sine nett for konkurranse, skriver tidsskriftet Kampanje.

Grunnen er at tilsynet mener det lukkede markedet er forbrukerfiendlig.

EU-kommisjonen omfavner reguleringen, som får det til å gå kaldt nedover ryggen til ledelsen i kabelselskaper over hele Europa.

- Jeg støtter fullt og helt synspunktet til de nederlanske telereguleringsmyndighetene om at mer konkurranse er nødvendig i dette viktige markedet, uttaler EUs telekommisær Vivienne Reading, ifølge Advanced Television.

Bransjeorganisasjonen Cable Europe, som representerer europeiske kabeloperatører, er svært kritiske til at Nederland tvinger operatørene til å åpne nettene. Organisasjonen frykter at EUs godkjenning i Nederland vil føre til at andre land vil gjøre det samme.

Effekten vil kunne bli som ved åpne bynett - kundene får da anledning til selv å velge hvem som skal levere tv-, telefoni- og bredbåndstjenestene.

Misfornøyd med tilbyderen din? Bytt til en annen, like enkelt som man i dag kan bytte strømleverandør eller mobiloperatør.

Dette gir en valgfrihet til forbrukerne som fører til skjerpet konkurranse og lavere priser, sier tilhengerne av modellen.

Med noen unntak er dette så langt bare en drøm for mange norske sluttbrukere, som er prisgitt tjenestene som ett selskap leverer. Norge ligger langt bak svenskene på dette feltet, men den nederlandske beslutningen gir håp om endring for kunder som ønsker alternative tilbydere.

Stortingsrepresentant Olemic Thommessen (H) har tidligere tatt til orde for en åpning av kabelnettene i Norge, slik at alle fritt skal få velge leverandør av tv og internett uavhengig av hvem som eier kabelen inn til huset ditt.

    Les også:

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.