MASKINVARE

Nederland vil ha eksportrestriksjoner for databrikke-teknologi

Den nederlandske regjeringen varsler restriksjoner på eksport av databrikke-teknologi, melder Reuters og AFP.

Av sikkerhetshensyn blir det antakelig eksportrestriksjoner på ASMLs teknologi.
Av sikkerhetshensyn blir det antakelig eksportrestriksjoner på ASMLs teknologi. Bilde: ASML
9. mars 2023 - 07:26 | Endret 9. mars 2023 - 10:37

Restriksjonene vil innføres av sikkerhetshensyn, og den nederlandske nasjonalforsamlingen ble informert om planene i et brev onsdag, skriver Reuters.

I brevet heter det blant annet at det vil bli lagt fram en liste over teknologier som det kan innføres eksportrestriksjoner for, og at reglene for databrikke-teknologi vil legges fram før sommeren.

Planene blir kjent etter månedsvis med samtaler mellom Nederland, USA og Japan. Amerikanerne forsøker å få sine allierte til å innføre lignende tiltak som dem Biden-administrasjonen innførte i oktober.

De tiltakene har til hensikt å gjøre det vanskeligere for Kina å utvikle databrikker og også hemme Beijings militære framgang.

Må søke lisenser

Ifølge Reuters vil de nye reglene vil gjøre det mulig å begrense eksporten av enkelte avanserte nanolitografi-maskiner produsert av ASML. Maskinene er sentrale i produksjonen av de mest avanserte databrikkene, og ASML er verdensledende på dette feltet.

Selskapet skriver i en uttalelse at det tror de nye reglene vil gjelde slike maskiner, og at det framover må søke lisenser for å eksportere denne teknologien.

ASML er et av Europas største teknologiselskap.

Utenriksdepartementet i Beijing kritiserer Nederland for planene.

– Vi er sterkt imot at Nederland bruker reguleringer til å gripe inn i og begrense normal økonomisk samhandling og handel mellom kinesiske og nederlandske selskaper, sier talsmann for kinesisk UD, Mao Ning torsdag.

Saken er utvidet kl. 10.37 med kinesisk reaksjon.

Retten til databeskyttelse er nedfelt i EU-lovgivningen når selskapene tilbyr annonsefrie abonnementer. Dette skal de ikke betale for, uttaler EUs personvernråd.
Les også

EU: : Facebook-brukere bør ikke tvinges til å betale for sikkerhet

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.