ANALYSER

Nedgangen fortsetter for Internet Explorer

Overraskende stort fall blant digi.no-leserne.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
4. juni 2010 - 15:26

Andelen som bruker Microsofts nettleser, Internet Explorer, har falt jevnt og trutt i flere år. Det er noe de aller fleste nettsteder opplever. På teknologiorienterte nettsteder som digi.no, må man anta at de fleste av leserne har brukbar oversikt over tilbudet av nettlesere og dermed for lengst har gjort seg opp en mening om hva som er den beste nettleseren for sin egen del. Samtidig har digi.no mange lesere som benytter arbeidsgiverens datamaskin, noe som ofte betyr at man ikke selv kan velge hvilken programvare man vil ha installert.

Man skulle dermed kanskje tro at det i liten grad vil skje store endringer i nettlesertallene i våre trafikkmålinger. I tilfellet er perioden april til mai i år et unntak.

Oversikten nedenfor sammenligner andelen til de fem største nettleserne basert på tall for unike besøkende på digi.no i april og mai 2010. Tallene viser at andelen som bruker Internet Explorer har blitt redusert med 3,71 prosentpoeng på en måned. Det er mye.

En mulighet er at effekten av nettleservalgskjermen først nå har fått full effekt. Men samtidig hadde vi ikke regnet med at den skulle påvirke digi.no-leserne så veldig mye.

Nettleserandeler på digi.no i april og mai 2010. <i>Bilde: Google Analytics</i>
Nettleserandeler på digi.no i april og mai 2010. Bilde: Google Analytics

Firefox har tidligere sett ut til å passert det maksimale oppnåelige toppnivået og har mistet en del til de øvrige konkurrentene, men styrker seg noe denne gangen.

Chrome er derimot den store vinneren og 1,63 prosentpoeng

Opera faller noe, men nedgangen er ikke større enn økningen for Opera Mini, som riktignok ikke med i oversikten nedenfor.

Safari vokser også med godt over ett prosentpoeng. Årsaken til dette ser ut til at flere enn tidligere leser de ordinære nettstedet vårt med mobile enheter. Dette gjelder særlig enheter basert på iPhone OS eller Android, som også har en nettleser som framstår som Safari (eller Mobile Safari).

Fordelingen av Safari fordelt på ulike plattformer i mai 2010 på digi.no ifølge Google Analytics. Andelene til Android og iPod er henholdsvis 2,32 og 1,38 prosent.
Fordelingen av Safari fordelt på ulike plattformer i mai 2010 på digi.no ifølge Google Analytics. Andelene til Android og iPod er henholdsvis 2,32 og 1,38 prosent.

Blant IE-brukerne er det versjon 8.0 som dominerer. Nesten tre av fire IE-brukere har tatt i bruk den nyeste utgaven. Samtidig er det nå bare 1,9 prosent av digi.no-leserne som bruker IE6. I mai 2009 var andelen på 6,2 prosent. Diagrammet nedenfor viser hvor stor andel av IE-brukerne som besøker digi.no med de ulike utgavene av Microsofts nettleser.

Andelen til ulike IE-versjoner blant IE-brukerne i mai 2010 på digi.no ifølge Google Analytics.
Andelen til ulike IE-versjoner blant IE-brukerne i mai 2010 på digi.no ifølge Google Analytics.

Vi har denne gang ikke fått tak i sammenlignbare tall for hele Aller Internett, men regner med at de vil være på plass igjen i nesten måned. De som er interesserte kan ta en titt på nettleserfordelingen hos Finn.no i mai, noe som er gjengitt her.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.