KOMMENTARER

Nedlastingstallene for IE9 imponerer ikke

Intet rush etter den nye nettleseren.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
17. mars 2011 - 09:03

Microsoft kom i går med tall for antallet nedlastinger av Internet Explorer de første 24 timene etter laseringen tirsdag morgen. Det første døgnet ble nettleseren lastet ned 2,35 millioner ganger. Microsoft virker svært fornøyd med tallet, men kan umulig ha sett på tidligere tall om hva selv den minste av konkurrentene har levert.

I desember i fjor meldte Opera Software at selskapet den gang nye Opera 11-nettleser ble lastet ned 6,7 millioner ganger i løpet av de første 24 timene.

Nå skal en være litt forsiktig med å sammenligne de to tallene direkte, for det er noen vesentlige forskjeller som påvirker tallene. Blant annet er det slik at nyere Opera-utgavene automatisk forteller brukeren om at det har kommet en ny versjon, og installasjonen kan skje ved hjelp av noen museklikk. Det har utvilsomt bidratt til det høy tallet.

Men Opera er en «mygg» sammenlignet med Internet Explorer, når man ser global markedsandel. Det er få undersøkelser som tyder på at Internet Explorer har en global markedsandel som er noe lavere enn 50 prosent. Men siden IE er installert på enhver Windows-maskin, og selv Windows-brukere som ikke bruker IE til daglig, vil installere også den nye versjonen.

Man kan heller ikke si at IE9 er ukjent for de fleste. Microsofts markedsavdeling har sørget for å holde trykket oppe helt siden de første «platform preview»-versjonene kom i fjor vår. Microsoft holdt et relativt stort arrangement, også her i Norge, da betaversjonen av IE9 kom i september i fjor. Bortsett fra kanskje Windows 7, har vi ikke opplevd noe lignende fra Microsofts side. IE9 har hatt høy prioritet hos Microsoft og selskapet har gjort mye for skaffe nettleseren positiv omtale. Det er da heller ikke noen tvil om at IE9 er et langt skritt framover for selskapets nettleser.

Den massive presseomtalen av IE9 bør ha ført til at alle med et snev av IT-interesser ha fått med seg lanseringen denne uken.

Det er likevel flere faktorer som i ganske stor grad bidrar til de relativt lave nedlastingstallene for IE9.

Ikke alle Windows-brukere vet at det har kommet noen ny versjon, og mange vil aldri laste den ned før Microsoft til en automatisk installert oppdatering i Windows Update. De som har lastet den ned til nå, har gjort det aktivt og helt bevisst.

Installasjonen av Internet Explorer har alltid vært langt mer krevende enn installasjonen av andre nettlesere. IE9 er ifølge Microsoft enda tettere integrert med Windows enn forgjengerne, og det kreves en omstart av systemet etter installasjonen. Det kan bidra til at mange vil vente med installasjonen til et mer passende tidspunkt, for eksempel i helgen.

Den tredje faktoren er at Microsoft ikke tilbyr IE9 til Windows XP. Ifølge NetApplications er Windows XP fortsatt langt mer brukt enn Windows Vista og Windows 7 til sammen. Tall fra februar viser at 55 prosent av alle maskiner NetApplications har registrert i løpet av måneden, hadde Windows XP. Andelen til Windows Vista og Windows 7 var til sammen på 34 prosent.

Microsoft har kommet med flere ulike argumenter for hvorfor IE9 ikke tilbys til Windows XP. Blant annet skal maskinvareakselerasjonen av grafikk og video, samt JIT-kompileringen av JavaScript, kreve nyere operativsystem enn Windows XP. Men flere av konkurrentene tilbyr eller planlegger nettopp slik funksjonalitet i nettlesere som også støtter Windows XP.

Enkelte Microsoft-representanter har dog droppet tåkepraten og sagt at selskapet rett og slett ikke ønsker å prioritere det snart ti år gamle operativsystemet.

Dette er i og for seg forståelig, men forteller nødvendigvis også at Microsoft er mer opptatt av at kundene skal kjøpe nye Windows-versjoner enn av at IE9 skal få størst mulig markedsandel. Avslutningsdatoen for forlenget kundestøtte for Windows XP er den 8. april 2014. Innen da har antagelig både IE10 og IE11, samt Windows 8, blitt lansert.

PS: Jeg holdt på å glemme å ta med nedlastingstallene for Firefox 3. Denne nettleseren ble aktivt lastet ned over 8 millioner ganger det første døgnet etter lanseringen i juni 2008.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.