ANALYSER

Nedslående holdninger til IT hos selv de store

Selv IT-sjefer i store nordiske selskaper forteller at ledelsen ikke ser på IT som et strategisk verktøy, avslører Accenture:

24. apr. 2006 - 09:45

Fra analyseselskapene og ikke minst IT-bransjen hagler rådene om hvordan man skal tenke og styre IT-prosjektene med avanserte modeller og verktøy.

Mantraet til IT-bransjen selv har vært at fra 2000 til midtveis 2004 ble IT-prosjektene stort sett gjennomført for å spare penger, men i 2005 løsnet investeringene og kundene begynte å se på IT som et strategisk våpen.

En ny undersøkelse gjennomført av Accenture viser noe helt annet og er således ganske nedslående lesning for IT-bransjen.

I undersøkelsen ble IT-sjefer i store nordiske selskaper fra forskjellige bransjer i Norge, Sverige og Finland intervjuet.

- Jeg er litt overrasket over at IT-sjefene ikke opplever at ledelsen ikke ser på IT som et strategisk verktøy, men dette er en subjektiv undersøkelse, sier Roger Østvold, seniorkonsulent og Nordisk koordinator for undersøkelsen, til digi.no. Men mange av de største selskapene snuser nå på bedre oversiktssystemer for å få styr på sine IT-investeringer.

Hovedkonklusjonen er at kostnads- og budsjettkontroll, og ikke hensynet til verdiskaping, som er avgjørende for nordiske virksomheters IT-styring.

Undersøkelsen viste blant annet at:

* Flere enn 60 % av nordiske IT-sjefer mener IT er tett sammenvevd med kjerne­virksomheten, men kun 23 % mener topplederen og styret ser IT som et strategisk virkemiddel

* Det blir sjelden regnet på verdiskapningen av IT-prosjekter, og det er også sjelden at resultatberegninger utnyttes i videre budsjettering for å sikre størst mulig verdiskaping fra IT

* Kun 10 % av IT-sjefene benytter strukturerte verktøy for løpende å fremskaffe underlag i beslutnings- og ressursfordelingsprosessene for de mange IT-prosjektene de har ansvar for. De vanligste styringsverktøyene for investeringene er Word og Excel, forteller Accenture - IT-prosjektene er ikke samlet i noen mer avanserte systemer for å skaffe totaloversikt.

* Det er lite vanlig å måle verdiskaping fra IT-investeringer: Fremdeles føres IT stort sett som en kostnad. Kun 38 % gjennomfører balansert målstyring for IT, og enda færre (13 %) gjennomfører målstyring som fokuserer på den faktiske verdien IT-investeringen gir.

Dermed bryr altså selv de største selskapene seg seg lite om alt snakket om såkalt IT Governance. IT Governance defineres som prinsippene, strukturene og prosessene bak strategiske beslutninger om IT-investeringer og målingen av hvilken verdi disse investeringene gir.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.