Nedturen fortsetter for IT

For tredje dag på rad opplever IT-selskapene dramatiske fall, ledet an av Tandberg ASA og Infocus.

For tredje dag på rad opplever IT-selskapene dramatiske fall, ledet an av Tandberg ASA og Infocus.

Gårsdagens avslutning på Oslo Børs sa klart ifra om at man ikke hadde gjort seg ferdig med å falle. For i løpet av den siste timen i går falt IT-indeksen på Oslo Børs dramatisk og ble kun forhindret fra et videre fall fordi børsen stengte. At det norske markedet derfor skulle åpne handelen med et fall var derfor ikke uventet.

Handelen i Amerika var også en sterk pådriver for det fortsatte fallet i det norske aksjemarkedet. For alle de amerikanske markeder opplevde et svalestup, og værst gikk det naturlig nok ut over teknologi og mediaksjene. Nasdaq falt nesten 3 prosent, mens Dow Jones var ned enda mer med 3,6 prosent.

Nå var ikke dagen helt svart på Oslo Børs, men det så lenge slik ut. For dagens handel åpnet ned hele 3,5 prosent i forhold til torsdagens slutt,, men så var det opp igjen og ned igjen like raskt som på Tusenfryd. En stund så det hele riktig ille ut, og IT-indeksen var over 5 prosent under gårsdagens avslutning. Men like så galt som det gikk i går når det amerikanske markedet åpnet, var det positivt i dag. For med flodbølgen av et kjøpstrykk fra amerikanske investorer fosset indeksen tilbake på tørrere land og endte til slutt bare ned 2,5 prosent.

De IT-selskapene som falt mest gjennom dagen var Eltek (-8,22 prosent), Wicom (-7,1 prosent) og Norman Data (-6,46 prosent). Men disse var ikke blant de som var sterkest i søkelyset gjennom dagen. For med sin resultatfremleggelse var det Tandberg ASA som hadde hovedrollen i så måte. Gode resultater, men stor skuffelse over redusert vekst var den unisone oppfatningen blant meglerstanden. Og aksjen var også ned hele 12 prosent til tider. Også InFocus var omsatt livlig i dag med 230 millioner kroner omsatt og var med det den nest mest omsatte aksjen på Oslo Børs. Etter at aksjen ble gjenstand for regelrett rundjuling i det amerikanske markedet i går var det lite som skulle tyde på et løft i dag. Aksjen avsluttet i USA på 360 kroner, og således i overkant av 10 prosent under avslutningen i Oslo. Men lykke står vist den kjekke bi og aksjen tråklet seg oppover kurs-stigen gjennom dagen og endte totalt sett bare ned 3,3 prosent. Opticom som utgjør 4 prosent i OBX indeksen falt også gjennom dagen uten at 5 prosent er dramatisk for den aksjen.

På vinnersiden for IT-aksjene finner vi samme selskap som i går, nemlig Tandberg Television. Det er klart at resultatet fra onsdagen og de to presentasjoner som ledelsen har holdt for investorer i Oslo og London har hatt sin effekt. Med gårsdagens 18 prosenters stigning var det lett å tro at aksjen skulle falle tilbake i dag sammen med resten av markedet, men den gang ei. Med en jevn stigning gjennom hele dagen ble siste handel gjort til 87 kroner, 10 kroner over åpningskursen, men kun 6 kroner over gårsdagens sluttkurs. Volumet var også svært godt, med i overkant av 2 prosent av alle aksjene i selskapet omsatt. Av andre IT selskaper med gevinst i dag finner vi Intellinet (10 prosent), Customax (5 prosent) med en intens sluttspurt de siste 5 minutter og Iterated systems (5 prosent).

I Nera ble et konvertibelt obligasjonslån omgjort til 2.243 nye aksjer. I det unoterte selskapet FAST der Opticom er en stor aksjonær ble det derimot utstedet et mye større antall aksjer og aksjen reagerte med å falle nesten 12 prosent på denne utvanningen. Med den forestående store emisjonen som selskapet har bekreftet er det også trolig at aksjen vil oppleve et ytterligere press i tiden fremover. Ellers var det unoterte markedet sterkt preget av turbulensen i teknologimarkedene, med store fall for flere av selskapene. På toppen av taperlisten finner man Computer Cleaning Technolgi (-20 prosent), Port (20 prosent) og GetHelp (13 prosent). Stor omsetning men med kursfall var det også i Birdstep som endte dagen på 60 kroner.

Godt volum var det også i Client Computing hvor nesten 2 prosent av kapitalen byttet hender, og med en kursoppgang tilsvarende 14 prosent. QMSI som tidligere i uken meldte om en større avtale har fortsatt oppgangen, i dag med nesten 8 prosent. Sense Communication som har vært sterkt i vinden med sine nye tjenester i Sverige kom også godt fra dagen med en liten oppgang på 4 prosent.

IT-indeksen er med dagens fall på 2,5 prosent, vel 4,6 prosent under hva den sto i ved begynnelsen av året.

Alle aksjene på Oslo Børs finner du på digitodays egen børsfeed.

Les gårsdagens kommentar:

Fortsatt fall i IT

Til toppen