Negativ holdning til Pentium III

Etter onsdagens offisielle demonstrasjon av Intels nyeste prosessormodell, er det få som synes at prosessoren imponerer. Det er tydelig at historien gjentar seg.

Etter onsdagens offisielle demonstrasjon av Intels nyeste prosessormodell, er det få som synes at prosessoren imponerer. Det er tydelig at historien gjentar seg.

Intel demonstrerte Pentium III offentlig for første gang i går. Mange har i ettertid uttrykt skuffelse over at det er så liten forskjell på denne og Pentium II. Prosessorene er for en stor del bygget over samme lest. I motsetning til de nyere Celeron-prosessorene har heller ikke Pentium III integrert hurtigminne på selve brikken. Dette betyr at hurtigminnet i Pentium III opererer med halvparten av hastigheten til resten av prosessoren. Det eneste som faktisk er nytt, i tillegg til etterhvert høyere klokkehastigheter og litt bedre minneshåndtering, er de 70 nye instruksjonene prosessoren kan tolke. Disse gikk tidligere under kodenavnet Katmai New Instructions.Hvis man tester Pentium III med en av dagens programmer for ytelsestesting, vil man ikke se særlig forskjell på en Pentium II og en Pentium III som kjører med samme klokkehastighet. I enkelte 3D-tester har Pentium III vist seg å være omtrent ti prosent raskere enn Pentium II med samme klokkehastighet. Heller ikke overklokkede Celeron-prosessorer ligger langt bak. Tenker man kortsiktig, vil det ikke være noen grunn til å kjøpe en Pentium III. 450 MHz-utgaven av Pentium III vil antagelig koste omtrent 100 dollar mer enn Pentium II-utgaven med samme klokkehastighet. 500 MHz-utgaven ventes koste 220 dollar mer enn det igjen, det vil si omtrent 780 dollar.Men foreløpig finnes det svært få programmer som støtter de nye instruksjonene til Pentium III. For å utnytte disse instruksjonene, som skal gi forbedret ytelse i forbindelse med blant annet MPEG-koding og -dekoding, 3D-grafikk og avansert AC3-lyd, må programvaren være optimalisert mot nettopp disse instruksjonene. Dette var også et problem for Intel den gangen selskapet introduserte MMX-instruksjonene. Den gangen tok det lang tid før programvareprodusentene begynte å ta i bruk disse. Det vil ikke være tilfellet nå. Over 200 programvare- og maskinvareprodusenter har allerede Pentium III-optimaliserte produkter klare.Det som fram til den offisielle lanseringen av Pentium III - den 26. februar - vil være usikkert, er hvor stor betydning de nye instruksjonene har for ytelsen til slike optimaliserte produkter. Intel vil nemlig ikke ut med dette ennå, og det virker som om produsentene av de Pentium III-optimaliserte produktene har fått munnkurv. Men hvis ikke de nye instruksjonene gir Pentium III et nødvendig ytelsesløft, vil nok de fleste fortsatt foretrekke Pentium II, i hvert fall inntil prisen på Intels nye prosessor kommer ned på et mer fornuftig nivå.

Til toppen