FORBRUKERTEKNOLOGI

Nei, iPhone-skjermen slår ikke øyet

- Apple skryter på seg for mye, mener skjermspesialist.

10. juni 2010 - 11:24

En av de mest iøynefallende nyhetene med Apples nye iPhone 4 er skjermen.

Den måler som tidligere bare 3,5 tommer diagonalt, men oppløsningen er kraftig forbedret.

Selskapet har funnet plass til hele 940x640 piksler og 326 punkter per tomme. Sistnevnte er høyere enn selv det som er vanlig i trykkebransjen.

Den nye skjermteknologien kalles «retina» (netthinne) og navnevalget er ikke tilfeldig. Ifølge toppsjef Steve Jobs overgår skjermens oppløsning det det menneskelige øyet klarer å fange opp av detaljer.

- Skjæringspunktet ligger på rundt 300 punkter per tomme, ved en avstand om lag 12 tommer fra ansiktet (rundt 30 centimenter). På det nivået vil ikke øyet klare å skille mellom pikslene, sa Jobs da han lanserte produktet tidligere denne uken.

Apple formidler lignende utsagn på sine produktsider.

Denne påstanden er imidlertid ikke Raymond Soneira med på. Han leder DisplayMate Technologies, et selskap som har spesialisert seg på programvare for bildekalibrering.

I et intervju med PC Magazine forklarer han at netthinnens oppløsning avhenger av avstanden mellom øyet og objektet man ser på.

- Hvis du holder en iPhone tolv tommer fra øynene dine vil netthinnen kunne oppfatte 477 piksler per tomme. Ved åtte tommer vil det være 716 piksler per tomme. iPhone har derfor langt lavere oppløsning enn det netthinnen klarer.

- Overdrevne spesifikasjoner

I praksis må skjermen ha enda høyere oppløsning enn det øyet oppfatter for å oppfattes helt perfekt på netthinnen, fortsetter han.

Soneira er imidlertid langt ifra skuffet over iPhone-skjermens egenskaper, og sier han gleder seg til å teste den selv.

- Det er en flott skjerm, og trolig den beste som finnes til mobiltelefoner så langt, men dette er nok et eksempel på overdrevne spesifikasjoner, konkluderer han.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.