– Nei til GPS-merking av demente

Datatilsynet sitter ned foten.

– Nei til GPS-merking av demente
Datatilsynet, med Bjørn Erik Thon i spissen, vil ikke tillate en kommune å GPS-overvåke demente. Helseministeren varsler lovendringer. Bilde: Per Ervland

Oslo (NTB): Et forsøk med GPS-merking av demente for å kunne spore dem, er stanset fordi Datatilsynet krever at de demente skal forstå hva de er med på.

Sør-Varanger kommune i Finnmark søkte for et år siden om tillatelse til et prøveprosjekt, og de fikk ja i oktober. Men prøveprosjektet er lagt på is. Datatilsynet setter foten ned, skriver Aftenposten.

- Datatilsynet krever at brukeren som deltar skal gi samtykke. Vedkommende må være så klar at han forstår hva GPS-merkingen innebærer, sier prosjektleder Trond Bernhardsen i Sør-Varanger kommune.

- Det er ikke nok at nære pårørende gir tillatelse, heller ikke om vedkommende har en verge som sier ja. Den demente selv må være så klar at han eller hun forstår hva sporingsteknologi innebærer, sier han.

Datatilsynet viser til dagens lovverk, som krever at det skal gis samtykke fra den demente. Tilsynet er i utgangspunktet positivt, men forholder seg til loven.

- Vi påpeker at det i dagens lovverk ikke er rom for denne typen bruk av sporingsteknologi, sier rådgiver Eirin Lauvset.

Helse- og omsorgsministeren ønsker lovendringer velkommen slik at det skal bli mulig å bruke GPS-varsling for demente selv om de ikke har gitt sitt samtykke til å bli utstyrt med en sender. Helse- og omsorgsdepartementet arbeider nå med lovforslaget.

- GPS-teknologi kan skape trygghet og frihet for mennesker med demens som altfor ofte møter låste dører, men også for de pårørende, sier helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap). (©NTB)

    Les også:

Les mer om: