JUSS OG SAMFUNN

Nei til utenlandsk antivirus

– Beijing fjerner Symantec og Kaspersky fra godkjent-listen.

Kinesisk forsvarsdokument forklarer hvordan deres kybersoldater er organisert.
Kinesisk forsvarsdokument forklarer hvordan deres kybersoldater er organisert. Bilde: REX/Timothy ORourke/All Over Press
4. aug. 2014 - 13:55

Regjeringen i Beijing har fjernet amerikanske Symantec og russiske Kaspersky Lab fra listen over godkjente antivirus-leverandører.

Begge er ekskludert fra å levere produkter til kinesiske myndigheter. Det kunngjorde den offisielle og statskontrollerte avisen People's Daily søndag, melder Reuters.

– Vi undersøker saken og er i dialog med kinesiske myndigheter. Det er for tidlig å gå nærmere inn i detaljene nå, sier Kaspersky-talsmann Alejandro Arrango.

Kinas statlige innkjøpsorgan varslet samtidig at fem leverandører er tillatt brukt i offentlige anskaffelser. Samtlige av disse er kinesiske leverandører: Qihoo 360 Technology, Venustech, CAJinchen, Beijing Jiangmin og Rising.

Dermed kan det se ut til at kampanjen mot utenlandsk teknologi, som tidligere har rammet blant annet Microsoft og IBM, nå er utvidet til å gjelde også IT-sikkerhetsprodukter.

Kina har det siste året strammet kraftig inn på bruken av utenlandsk produsert teknologi. Det som minner om proteksjonisme har vært forklart med en dyp mistro til produktenes sikkerhet. Det skjer i kjølvannet av NSA-skandalene avslørt av Edward Snowden, samt påstandene om hacking og spionasje som hagler mellom USA og Kina.

Microsoft, Apple og Google er blant selskapene som i statlig kontrollerte kinesiske medier har blitt kritisert for å samarbeide med USAs angivelige spionasje mot landet. Kina skal også ha bedt landets banker fjerne IBM-servere og erstatte dem med lokalt produserte alternativer.

Nylig ble Microsoft også utsatt for politirazzia ved selskapets kontorer i fire kinesiske byer i en sak som angivelig gjelder mistanke om misbruk av markedsmakt.

Ifølge Reuters skal Symantec allerede i forrige måned ha ført samtaler med kinesiske myndigheter etter meldinger om at Kina skal ha nedlagt forbud mot selskapets snokvern-produkt (data loss prevention).

– Symantec legger ikke inn skjult funksjonalitet eller bakdører i noen av sine teknologier - verken for NSA eller noen andre etater, sier selskapet i en uttalelse, ifølge Bloomberg.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.