JUSS OG SAMFUNN

Nekter å blokkere sex-nettsted

IT-bransjen avviser politiets krav.

7. feb. 2011 - 12:49

Oslo politidistrikt fikk i desember en rettslig kjennelse på å ta beslag i innholdet på en server. (Les: krever nettbordell blokkert i Norge).

Utfordringen for politiet er at serveren befinner seg i Nederland, et land der både kjøp og salg av sex er tillatt. Nettstedet benytter dessuten .com-adresse. Begge deler ligger utenfor norsk jurisdiksjon.

Bakgrunnen er en straffesak mot en nordmann (36), som er varetektsfengslet og siktet for hallikvirksomhet. Oslo tingrett fant det bevist at mannen har drevet flere sexsider, og tjent store penger på annonsering av prostituerte.

«Politiet pålegger internettleverandører i Norge å gjøre disse sidene utilgjengelige for brukere av internett i Norge», heter det i brev sendt til nettilbydere som digi.no har fått tilgang til. Brevet er datert 29. desember 2010.

Bransjeorganisasjonen IKT Norge er gjort til talerør for internettleverandørene i denne saken.

- Det er en skremmende utvikling dersom man ender opp med å pålegge norske ISP-er å stenge tilgangen til alt som kan være ulovlig. Dersom noe er ulovlig må man gå til kilden, har IKT Norges direktør for internett og nye medier, Torgeir Waterhouse tidligere sagt til digi.no.

IKT Norge har i brev til Oslo-politiet gitt beskjed om at de fraråder sine medlemmer å følge politiets anmodning om å blokkere nettstedet.

- De må rette kravet til den amerikanske registreringsenheten for domenetypen .com. Norske aktører kan kun iverksette tiltak etter kjennelser som gjelder de tjenester som de selv leverer, sier Waterhouse til Aftenposten.

Politiet hevder på sin side at det ikke finnes andre måter å gjøre «beslaget» (les: blokkeringen av nettstedet) på.

- Vi står uten mulighet til å gripe inn mot denne virksomheten på et overordnet nivå hvis ikke selskapene retter seg etter en slik kjennelse, sier politiførstebetjent Harald Bøhler til avisen.

Nær en samlet IT-bransje har sluttet seg til blokkering av overgrepsbilder av barn, gjennom innføring av det såkalte barnepornofilteret. Å utvide filteret til å gjelde også sexsider med annonsering for prostitusjon blir ikke aktuelt, mener IKT Norges representant.

- Den ordningen representerer et snevert unntak fra bransjens generelle holdning til nettsensur. Det har ikke vært meningen å utvide det unntaket, og formidling av prostitusjon mellom voksne mennesker omfattes ikke av filterets saklige anvendelsesområder, sier Waterhouse.

Videre spredning av innholdet på det nederlandske nettstedet vil kunne medføre straffeansvar, heter det i dommen fra Oslo tingrett.

Politiet sier i en kommentar til Aftenposten at de foreløpig ikke ønsker å gå inn på eventuelle reaksjoner mot norske nettselskaper.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.