Nekter å frigi Linux-studie

Microsoft-studie konkluderte med kostnadsmell for storby.

Nekter å frigi Linux-studie
München har satset tungt på Linux, som de startet innfasingen av i 2006 på bekostning av Microsofts produkter. I en fersk studie HP har gjennomført på oppdrag fra nettopp Microsoft reiser tvil om besparelsene. Men kan vi tro på en rapport som de nekter å frigjøre? Bilde:

Den tyske storbyen München har siden 2006 hatt et omfattende migreringsprosjekt fra Microsoft til Linux. Dette har fått stor oppmerksomhet fra offentlig sektor rundt om kring i Europa, som har øynet muligheter for store besparelser i lisenskostnader.

Naturlig nok synes Microsoft lite om prosjektet. De hyret derfor HP for å lage en rapport som slår fast at det ville vært billigere for den tyske millionbyen å holde seg til Microsofts lisensregime enn å migrere til åpen kildekode. Konklusjonen ble kjent gjennom det tyske nyhetsmagasinet Focus tidligere denne uken, melder IDGs nyhetstjeneste.

Rapporten fra HP går rett i strupen på beregninger Münchens egne beregninger. I november annonserte byen at de har spart inn over 11 millioner euro, 82 millioner kroner, så langt i prosjektet.

Men TCO-studien (total cost of ownership) til HP mener at tallene byen opererer med er feil, og hevder München ville spart 43,7 millioner euro, 327 millioner kroner, dersom de hadde holdt seg til Microsoft. I artikkelen til Focus fremgår det at Münchens egne beregninger ikke har tatt opp i seg alle migrasjonskostnadene.

Problemet er at rapporten Microsoft har bestilt er bare delt med nyhetsmagasinet. Verken HP eller Microsoft er interessert i å offentliggjøre hele rapporten. Hva som ligger til grunn for beregningene er derfor ikke kjent.

– Studien var bestilt av Microsoft til HP Consulting for internt bruk, sier Microsofts tyske kommunikasjonsdirektør Astrid Aupperle til IDGs nyhetsbyrå. Årsaken, forteller Aupperle, var at Microsoft ville ha noen anbefalinger til andre prosjekter. Hun ville ikke kommentere saken ytterligere.

Heller ikke HP ønsket å kommentere studien, og henviste til Microsoft.

– Jeg har problemer med å se hvordan en Windows-installering vil være billigere enn en Linux-installering, sier Ovum-analytiker Roy Illsley til Computerworld UK. Han undres over at Microsoft ikke vil offentliggjøre dokumentasjon på at Microsoft er billiger enn Linux, og tillegger:

– Jeg mistenker at de leste rapporten og mistenkte at det er noen feil i den, sier analytikeren.

Ifølge IDGs nyhetstjeneste har heller ikke de IT-ansvarlige i München fått tilgang til rapporten, selv om de har bedt om det. Lederen for IT-avdelingen i byen, Karl-Heinz Schneider, sier til nyhetsbyrået at av det han hadde sett i pressen tviler han på validiteten til studien.

digi.no omtalte Linux-prosjektet i München første gang i 2004, og kunne i 2006 rapportere at de første Linux-maskinene var på plass. Da skulle 80 prosent av byens 14.000 PC-er over på Linux. Status år nå er at 87 prosent, eller 13.000 av byens 15.000 PC-er, er migrert fra Microsoft til Linux.

    Les også: