JUSS OG SAMFUNN

Nekter å gi Google monopol på bøker

USAs justisdepartement avviser Googles reviderte forlik med forfattere og forleggere.

5. feb. 2010 - 09:02

I oktober 2008 forhandlet Google og to amerikanske organisasjoner for rettighetshavere, henholdsvis forfatternes Authors Guild og forleggernes Association of American Publishers, seg fram til et forlik om digitale bøker.

Google hadde på det tidspunktet gjennom flere år konvertert mange millioner utgåtte bøker fra papir til digitalt format, uten å innhente tillatelse fra rettighetshaverne.

Forliket skulle være det juridiske grunnlaget for hvordan Google, forleggerne og forfatterne kunne tjene penger på digitaliserte bøker under opphavsrettsvern.

Den uttalte hensikten med forliket er å legge ut digitale utgaver av utgåtte og følgelig utilgjengelige bøker på nett på lovlig vis, slik at de kan nå nye lesere samtidig som opphavsrettshaverne får betalt.

Forliket møtte bred motstand, også fra USAs justisdepartement, og det ble klart at det måtte godkjennes av en domstol før det kunne tre i kraft. Partene forhandlet derfor fram et revidert forlik, som ble lagt fram i forrige uke. En rett i New York, ledet av dommer Denny Chin, skal holde en høring 18. februar.

Det er allerede kommet en rekke negative reaksjoner på det reviderte forliket, i første rekke fra Googles konkurrenter og fra andre organisasjoner av rettighetshavere.

I går kveld opplyste USAs justisdepartement at de har overlevert et formelt skriv til dommer Chin med innvendinger mot det reviderte forliket.

Departementet skriver at det reviderte forliket er bedre enn det opprinnelige, men at mange innvendinger ikke er imøtekommet.

– Den reviderte avtale lider av det samme grunnleggende problemet som det opprinnelige forliket: Det er et forsøk på å bruke den juridiske mekanismen fellessøksmål til å regulere framtidige forretningsavtaler som går langt utenom selve striden som retten skal ta stilling til, heter det i skrivet.

Departementet sier altså at det reviderte forliket framstår som et allment juridisk rammeverk for distribusjon av digitale bøker. Amerikanske domstoler har ikke anledning til å vedta slikt: Den lovgivende makten er i kongressen. Selv om det reviderte forliket imøtekommer mange av departementets detaljerte innvendinger, går det fortsatt for langt.

I tillegg til denne prinsipielle innvendingen – som gjør det nærmest umulig for dommer Chin å godkjenne det reviderte forliket – angriper departementet med utgangspunkt i antitrustlovene:

– Det reviderte forliket tilfører Google betydelige og muligens konkurransevridende fordeler. Det gjør selskapet til eneaktør i det digitale markedet med rett til å distribuere og ellers utnytte en kolossal mengde verk i flere formater, heter det i skrivet.

At avtalen gir Google et de facto monopol i distribusjon av digitaliserte utgåtte bøker er en innvending som også Microsoft og Amazon.com uttrykker i sine formelle skriv til retten i forkant av høringen 18. februar.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.