JUSS OG SAMFUNN

Nekter å si noe om nødnett-utsettelse

Byggestart for det nye nødnett er nok en gang utsatt, men Justis-departementet nekter blankt å forklare hvorfor.

20. okt. 2006 - 10:10

Nødnettet-prosjektet har vært et hett politiske tema i mange år, både i forrige regjering og i dagens Stoltenberg-regjeringen. Politi, brannvesen og sykehusene ønsker seg et nytt, kryptert sambandsnett som sikrer tall og overføring av data, blant annet for å forberede seg på terror-aktivitet.

Polti, brannmenn og ambulanse-personale skal etter planen få Tetra-mobiler (bildet under) som blant annet er avlyttingssikrede.

Dette skaper den største IKT-kontrakten på lenge i Norge, for prislappen for det nye landsdekkende, og lukkede mobilnettet er på hele 3,6 milliarder kroner. Kampen om kontrakten står nå mellom to allianser, ledet av henholdsvis Siemens og det europeiske forsvarskonglomeratet EADS.

Nødnett-prosjektet levert sin innstilling til hvem som burde vinne anbudet 25. september og vinneren skulle trolig ha blitt annonser neste dag. Men så har saken bråstoppet.

Hvorfor er det ingen som vil si noe om. digi.no får nei og ingen kommentar på absolutt alle spørsmål vi har stilt til Nødnett-prosjektet og Justisdepartementet pressefolk - både om årsaken til utsettelsen og når en avgjørelse eventuelt vil komme.

Mulighetene er dog ikke så mange. Den mest åpenbar er rett og slett størrelsen på investeringen. I et statsbudsjett der veldig mye av pengene allerede er budet opp, er fristende å utsette nødnettet slik at man kan bruke penger på politiske populære og brennbare saker som sykehus, barnehager eller sosiale goder.

Nødnettet vil koste 3,6 milliarder kroner fordelt over flere år. Til sammenligning handlet det striden om sykelønn-innstrammingen om 2,5 milliarder kroner.

DagensIT har tidligere spekulert i at SV er skeptiske til de to hoved-anbudsgiverne Siemens og EADS. Siemens er under etterforskning fra Økokrim for korrupsjon i Forsvaret og tok seg også for mye betalt for IT-leveranser, mens EADS lager mye våpen, blant annet klasebomber.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.