JUSS OG SAMFUNN

Nekter å stenge fildelingsnettverk

- Ikke vår oppgave å kontrollere bruken, sier Lyse.

9. mars 2009 - 09:53

Stavanger (NTB): Internettleverandøren Lyse lar fildelingsnettverket Lysehubben få fortsette den omstridte virksomheten.

- Vi kjenner til tjenesten, men det er ikke vår oppgave å kontrollere bruken, sier drifts- og sikkerhetssjef Øyvind Gabrielsen hos Lyse Tele til Aftenbladet.

Internettkundene til Lyse har eksklusiv tilgang Lysehubben, et av landets største og raskeste fildelingsnettverk, med enorme mengder piratkopiert film, musikk og programvare. Fildelingsnettverket er opprettet og blir drevet av en eller flere privatpersoner, som alle ønsker å være anonyme. Det er ikke ulovlig å være medlem at Lysehubben, som ved siden av nedlasting av kopibeskyttet materiale, også kan brukes til lovlige formål.

- Vi antar at nettet vårt også brukes til ulovlige ting. Men etter det jeg kjenner til er dette et fildelingsnettverk der filene ligger lokalt hos brukeren. Det kan ikke vi gjøre noe med, sier Gabrielsen.

Mer enn 100.000 husstander i Norge og Danmark er tilknyttet Lyses fiberoptiske nettverk. Hvor mange som bruker Lysehubben er ukjent, men ifølge Lysehubbens debattforum er det snakk om rundt 3.000 medlemmer.

Til sammenligning har omstridte Pirate Bay 25 millioner brukere. Fire menn som står bak det svenske fildelingsnettstedet, er i Stockholm tiltalt for medvirkning til brudd på den svenske åndsverkloven. Dom i rettssaken er ventet 16. april. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.