JUSS OG SAMFUNN

Nekter å utlevere e-post lagret i utlandet

Men Microsoft møter motstand i amerikansk rettsvesen.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
28. apr. 2014 - 10:48

Amerikanske nettjenester må utlevere kundedata som etterspørres av amerikanske myndigheter gjennom ransakingsordre, selv om dataene er lagret i utlandet. Dette har i og for seg vært kjent lenge, men har nå blitt understreket av en føderal hjelpedommer, James Francis i New York. Dette skriver Reuters.

Selskaper som Microsoft, Google og Amazon kan ikke nekte å utlevere data lagret i utlandet dersom de mottar en gyldig ransakingsordre fra amerikanske justismyndigheter. Men det er ikke sjelden at i alle fall noen av selskapene bestrider gyldigheten til ordrene eller forsøker å få redusert omfanget av datautleveringene. Tall selskapene selv oppgir, tyder på at dette ofte fungerer.

Hovedbegrunnelsen til regelen er tilsynelatende det store behovet amerikanske justismyndigheter har til å få tilgang til slike data.

– Dersom amerikanske tjenester skulle måtte koordinere innsatsen med utenlandske myndigheter for å sikre seg slik informasjon, ville byrden på [de utenlandske] myndighetene bli betydelig, samtidig som at innsatsen ville blitt betydelig hindret, sa Francis ifølge Reuters.

Microsoft

Den aktuelle saken dreier seg om et krav om utlevering av e-postdata til en Microsoft-kunde viss data er lagret på en server i Dublin, Irland. Microsoft har gått til retten for å bestride ransakingsordren, men har altså ikke lykkes så langt.

Sjefjurist Davis Howard i Microsoft skriver i et blogginnlegg at amerikanske myndigheter ikke har myndighet til å ransake et hjem i utlandet, og at de heller ikke bør kunne gjøre dette med e-post som er lagret utenlands. Han påpeker at amerikanske myndigheter har inngått bilaterale avtaler om spesifikke prosedyrer for utlevering av bevis fra andre land.

– Vi mener at de samme reglene må gjelde også online. Men myndighetene er uenige. For å beskytte dette prinsippet, har vi inngitt en formell, juridisk innsigelse for flere måneder siden mot en ransakingsordre som ber om e-postinnhold som er lagret eksklusivt på utsiden av USA. I dag mottok vi en foreløpig kjennelse som opprettholder status quo, men som er et nødvendig skritt på veien i vårt forsøk på å sikre at myndighetene følger lovens bokstav når de ber om våre kunders private data i framtiden, skriver Howard.

Han understreker at dette arbeidet ville måtte starte med en underordnet dommer, noe som nå åpner muligheten for å bringe saken til en distriktsdomstol og potensielt til en føderal ankedomstol.

En seier for Microsofts syn i denne saken vil kunne fjerne en hindring som gjør at mange ikke-amerikanske kunder kvier seg for å ta i bruk amerikanskeide nettskyløsninger. Den endelige avgjørelsen vil ikke bare berøre Microsofts nettskyløsninger, men også andre amerikanske nettskyer som kan garantere at data kun lagres ved utenlandske datasentre.

Det er mer tvilsomt om en avgjørelse i favør av Microsoft vil ha noe å si for utlevering av data i forbindelse med det som gjerne omtales som nasjonal sikkerhet i USA.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra