JUSS OG SAMFUNN

Nekter fem land fri programvare

Kontroversiell IP-blokkering av friprog-velvet SourceForge.

26. jan. 2010 - 11:12

SourceForge er verdens største samling av fri programvare-prosjekter.

Nettjenesten er gratis og fungerer som en sentral lagringsplass for åpen kildekode, med samarbeidsverktøy og funksjoner for styring av utviklingsløpet.

Det populære nettstedet innfører nå automatisk blokkering av IP-adresser fra land som Cuba, Iran, Nord-Korea, Sudan og Syria.

Innbyggere i disse landene kan ikke lenger regne med å få laste ned fri programvare fra det populære «biblioteket» av fri kode.

Avgjørelsen gjøres ikke med lett hjerte, ifølge et blogginnlegg som nettjenesten la ut mandag denne uken.

- Vi var ett av de første selskapene som fremmet bruk og spredning av fri og åpen kildekode-programvare. Friprog er fremdeles vårt kjerneideal. Da er ikke hyggelig å måtte legge begrensninger på fri flyt av informasjon, heter det i meldingen.

- Beklagelig

SourceForge har lenge fremholdt at deres tjenester ikke skal være tilgjengelig for land som er underlagt amerikanske sanksjoner.

- Vi må ta inn over oss verdenen vi lever i og lovene som gjelder i landet der vi opererer. Ellers risikerer vi bøter og fengselsstraff. Det er beklagelig, men slik må det være inntil de berørte landene endrer praksis slik at de tas vekk fra sanksjonslisten eller amerikanske myndigheter endrer reglene, skriver community editor Lee Schlesinger i SourceForge.

SourceForge har nektet brukere fra de nevnte fem landene å laste opp kildekode, og dermed delta i prosjektene helt siden 2008, ifølge Wikipedia.

Det er imidlertid uklart hvorfor SourceForge akkurat nå velger å innføre full stopp også for tilgang til å laste ned kildekode fra sine servere.

Beslutningen blir ikke godt mottatt i deler av friprog-miljøet. I kommentarfeltet under blogginnlegget hagler det med kritikk.

- Dette er et klart brudd med frihetene slik de er definert for fri programvare og seksjon fem i selve definisjonen av åpen kildekode: Det skal ikke diskrimineres mot personer eller grupper, skriver en.

Ved forrige opptelling for snart ett år siden huset SourceForge over 230.000 ulike programvareprosjekter. Nettjenesten ble stiftet allerede i 1999 og har minst to millioner registrerte brukere.

Kilder:
The Register
SourceForge

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.