Nekter for å ha skrinlagt nytt norsk 3G-nett

Svenske 3 sliter med enorme tap, men lover likevel å utfordre Telenor og Netcom.

Nekter for å ha skrinlagt nytt norsk 3G-nett

Svenske 3 sliter med enorme tap, men lover likevel å utfordre Telenor og Netcom.

Svenske mobilkunder har grunn til å juble over Sverige-baserte 3 - selskapet har presset ned ringe og data-priser hardt. Eierne til 3, Hong Kong-baserte Hutchinson-Whampoa og Wallenberg-familiens Investor AB, hyler også, men ikke av glede.

For 3 har blådd milliarder og det er enda langt frem til et overskudd. For tiden selskapet som driver et 3G-nett i Sverige og Danmark taper fem millioner svenske kroner om dagen.

    Les også:

Også her i Norge spiller selskapet et viktig rolle - det er 3 som skulle blitt Telenor og Netcoms utfordrer og presset ned prisene. For fremdeles, syv år etter utdelingen av fire 3G-konsesjoner, er det bare de to GSM-netteierne som har bygget nye nett.

3 skaffet seg den tredje konsesjonen og lovet lenge at de skulle bygget et nett i Norge, men så ble det stille. Mange trodde nok selskapet hadde skrinlagt planen - særlig på grunn av de store tapene.

Men 3 har ikke gitt opp. Selskapet lover på tro og ære at de skal bygget et nett.

- Vi starter ikke opp i Norge i løpet av denne uken, og ikke på førstkommende mandag heller, sier informasjonsjef Hörnfeldt litt spøkefullt til computerworld.no.

digi.no tok kontakt med Hörnfeldt og han understreker at 3 kommer.

- Vi skal bygge et nett i Norge, spørsmålet er når og hvordan, insisterer han overfor digi.no.

Han påpeker at 3 fremdeles har god tid, selskapet må i følge konsesjonen ha åpnet et nett som dekker 30 prosent av den norske befolkningen innen september 2009, altså om litt over to år.

- Vi trenger ikke så lange tiden. For å nå 30 prosent, trenger vi bare å lage et nett som dekker Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger. Og dette blir mye billigere enn i Sverige der vi måtte sette opp hver eneste mast selv. I Norge kan vi leie plass i mastene til Telenor eller Netcom, så en utbygging kan gå fort, påpeker Hörnfeldt.

Og det er nettopp kanskje å vente som er lønnsomt: For mens 3 venter, faller prisene på 3G-utstyr fort og fremdeles er det ikke noen stor konkurranse på dataoverføring. Så 3 føler kanskje at byggestart ikke haster så enormt.

Til toppen