RESULTATERFINANS

Nekter for Kværner-utpressing

Den 34-årige Sandnes-mannen som er tiltalt for utpressingsforsøk mot industrigiganten Kværner, gjentok i retten i går det samme som han tidligere har uttalt til digi.no: - Jeg nektet bare å selge domenenavnet mitt, det var ikke snakk om noe utpressingsforsøk.

21. aug. 2001 - 09:55

34-åringen fra Sandnes mener Kværners advokat misforsto uttalelsen, og avviser helt og holdent at han forsøkte å presse Kværner-konsernet for penger etter at en e-post fra Kværners rådgivere ble feilsendt.

Sundal Collier & Co ASA var engasjert av Kværner for å utarbeide et strateginotat om hvordan Kjell Inge Røkke skulle slås i kampen om kontrollen over Kværner, men meglerhuset feilsendte strategiplanen. Istedenfor å sende notatet til domenet kvaerner.com, tastet Sundal Colliers medarbeider strategiplanen til kvearner-domenet, og dermed var skandalen et faktum.


20. juli i fjor "landet" den feilsendte e-posten på 34-åringens maskin. Vedlegget, som inneholdt Kværners topphemmelige plan, var ikke kryptert eller sikret på noen måte. Sandnes-mannen så straks at dette var et viktig brev, og gikk inn på kontoret til en kollega for å søke råd om hva han burde gjøre. 34-åringen påstår at han tok i kontakt med Kværners IT-avdeling da han oppdaget at han mottok feilsendt post. Han sier at han også sendte noe av e-postene videre til Kværner, skriver NTB.

- Men jeg kunne ikke fortsette å videresende all post som ble feilsendt til meg, forteller 34-åringen til Rogalands Avis.

Mannen hevder at Kværner bad ham om å konfigurere e-post-serveren sin.

- Jeg svarte at jeg ikke hadde noen server. «Kjøp deg en da», svarte stemmen i andre enden av telefonen. Skal dere betale den da? spurte jeg. Samtalen ble avsluttet av Kværner, forteller mannen til Rogalands Avis.

- Da jeg oppdaget at vi hadde mottatt en e-post fra Meklerhuset Sundal Collier & Co som vi ikke skulle hatt, viste jeg den til min kollega. Deretter ringte jeg til advokat Reid Fiskaa og spurte hva han syns vi skulle gjøre, fortalte mannen i retten i går.

Sammen med sin kollega bestemte mannen seg for å kontakte Sundal Collier, og gjøre dem oppmerksom på feilsendingen.

- Jeg forsikret Jan Petter Collier i Sundal Collier at jeg ikke hadde til hensikt å videreformidle innholdet. Min oppfatning var at han var tilfreds med dette, forklarte 34-åringen i retten mandag, skriver NTB. Ifølge tiltaltes forklaring oppsto problemene da meklerhusets advokat blandet seg inn.

I en telefonsamtale 23.juli i fjor skal den tiltalte ha sagt til advokaten at han ikke ville gi noen skriftlig garanti før han hadde fått avklart et eventuelt salg av domenet kvearner.com. Han sa videre at han ikke forsto at Kværner ikke var med i bildet.

Advokaten oppfattet det som en trussel om å selge domenet med den sensitive e-posten til en tredjepart, og at han ville forhandle med Kværner om en salgssum.

Dagen etter fikk 34-åringen en ny henvendelse fra meglerfirmaet. De ville ha en skriftlig forsikring, og de ville at han slettet e-posten.

- Jeg har aldri motsatt meg å slette e-posten, men det ville ikke endret situasjonen, forklarte 34-åringen for retten. Han viste til at det ville tatt to dager å fjerne alle spor etter e-posten. Dessuten visste han ikke om andre kunne fått den samme feilsendingen. I så fall kunne han bli syndebukk dersom innholdet i brevet ble kjent, skriver dn.no og siterer NTB.

På spørsmål fra aktor, politiadvokat Erik Moestue, innrømmet 34-åringen at han hadde kjøpt flere domenenavn som lå tett opp til kjente selskapsnavn.

- Så du gjør penger på at folk sender feil, spurte aktor.

- Det kan vel sies sånn, svarte 34-åringen, ifølge NTB.

34-åringen innrømmer at han så likheten med Kværner-adressen da han kjøpte domenet kvearner.com. Han valgte domenet fordi han eide en nettjeneste kalt Known Value Earner, forkortet KV Earner.

26. juli kom meklerfirmaets advokat til Sola lufthavn. 34-åringen ville ikke møte ham alene, og ba sin 31 år gamle kollega om å bli med. På møtet gikk advokaten rett på sak, og tilbød 34-åringen 100.000 kroner. 34-åringen avviste tilbudet, angivelig ikke fordi beløpet var for lavt, men at han ikke ville selge domenet til meglerfirmaet.

Hans antydninger om at kun millionsummer ville være aktuelt, var ikke ment som en måte å bygge opp til forhandlinger med Kværner, sa den tiltalte Sandnes-mannen.

- Dette møtet forsterket mine mistanker om at Kværner ikke var informert, la 34-åringen til, skriver NTB.

Han understreket at kollegaen kun var bisitter under dette møtet. Begge er tiltalt for å ha skaffet seg bedriftshemmeligheter på en urimelig måte og for utpressing.

Da det feilslåtte møtet var over, reiste sandnesmannen på ferie med familien. Mens han var borte, beslagla Økokrim PC-en hans og innbrakte kollegaen for avhør, skriver Rogalands Avis.

De to står nå tiltalt for å ha prøvd å presse Kværner for to millioner kroner - en alvorlig tiltale som har en strafferamme på fem års fengsel. De skal i følge tiltalen også ha forsøkt å skaffe seg kunnskap om, eller rådighet over en bedriftshemmelighet. Begge tiltalte i saken erklærte seg ikke skyldig da saken mot dem startet i Stavanger byrett mandag, skriver Nettavisen og siterer NTB.

Den medtiltalte 31-åringen skal gi sin forklaring til Stavanger byrett i dag. Også Sundal Colliers advokat skal vitne i saken i Stavanger byrett. I alt er det varslet tolv vitner i saken. Jan Petter Collier skal vitne onsdag, mens forsvaret har kalt inn Kjell Almskog.

Det er satt av en uke til saken.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.