BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nekter Sun gründerstatus i webtjenesteallianse

IBM og Microsoft nekter Sun gründerstatus i webtjenestealliansen WS-I. Sun vil kun melde seg inn hvis selskapet får status som fullverdig medlem, inkludert plass i styret.

3. apr. 2002 - 11:51

Opprettelsen av Web Services Interoperability Organization (WS-I) 6. februar i år ble i hovedsak sett på som et stort framskritt av alle som er opptatt av webtjenester, selv om det ble lagt merke til at Sun ikke var med i det gode selskapet.

I ettertid er det kommet fram at Sun fikk to dager på seg til å vurdere medlemskap i WS-I, såkalt "contributing member". Sun avslo, og driver nå lobbyvirksomhet for å bli tatt opp som fullverdig medlem, såkalt "founder member". Gründerstatus innebærer blant annet styrerepresentasjon.

I et intervju med CNET på JavaOne rett før påske, sa Scott McNealy at WS-I og Sun hører sammen, siden dagens webtjenester gjerne skrives i Java.

I dag er ni selskaper representert i WS-I-styret, blant dem BEA, HP, Intel og Oracle i tillegg til initiativtakerne Microsoft og IBM. Sun er en av tolv som har bedt om styrerepresentasjon. Vedtektene krever enstemmighet i styret ved opptak av nye styremedlemmer. IBM og Microsoft skal i en uformell avstemming ha stemt mot å innvilge Sun gründerstatus og derav følgende styreverv. Sun er i stedet oppfordret til å bli med som vanlig medlem. Selskapet har sagt til CNET at det vil vurdere dette, dersom det nektes medlemskap i styret.

18. april samles over 50 WS-I-selskaper i San Francisco. De skal blant annet organisere en rekke arbeidsgrupper.

Microsoft og IBM begrunner i amerikansk presse utestengningen av Sun fra gründerstatus i WS-I med at selskapet ikke kan oppfattes som ledende innen webtjenester, et forhold Sun vanskelig kan benekte. Mens Microsoft og IBM har samarbeidet om en rekke av de grunnleggende standardene for webtjenester, blant dem SOAP, UDDI og WSDL, har Sun begrenset seg til en underordnet standard kalt XML Pipeline Definition Language.

Begge initiativtakerne fastholder imidlertid at WS-I trenger Sun som vanlig medlem, selv om Bill Gates ved en anledning ikke greide å avholde seg fra å raljere over at Sun ikke har sluttet seg til WS-I. Analyseselskapet Gartner har pekt på at Sun ikke trenger gründerstatus i WS-I for å spille en ledende rolle innen webtjenester, bare det blir med som vanlig medlem og deltar aktivt i gruppas arbeid.

Microsofts motstand mot Sun kan ses på bakgrunn av det svært anstrengte forholdet mellom de to selskapene. I begynnelsen av mars kunngjorde Sun nok et milliardsøksmål mot Microsoft. Sun og Microsoft har dessuten fremmet hver sin løsning på det mest akutte problemet på Internett, digital legitimasjon og autentisering. Microsoft holder fast ved sin Passport, mens Sun har opprettet en egen Liberty Alliance Project.

Både IBM og Microsoft har gjort et poeng av å overlate utarbeidede standarder til uavhengige organer som World Wide Web Consortium. Når det gjelder Java, har Sun sørget for å opprett en egen standardiseringsprosess under selskapets fulle kontroll. Dette har vært et kraftig irritasjonsmoment for IBM. Giganten har også inntatt en avventende holdning til de rivaliserende autentiseringsstandardene Microsoft Passport og Liberty Alliance. Microsoft har avvist en oppfordring fra Sun om å bli med i Liberty med et krav om at alliansen må avslutte det selskapet oppfatter som en anti-Microsoft-kampanje.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.