UTVIKLING

Nektes kartdata, lager egen tjeneste

Nytt API gir likevel fri tilgang til landets kommunegrenser.

1. mars 2011 - 11:00

Foreningen Norwegian Unix User Group (NUUG) har involvert seg sterkt i striden om tilgang til offentlige kartdata i maskinlesbar form.

Som kjent gir ikke Statens kartverk fra seg rådata, som regnes som den mest verdifulle kilden til offentlig informasjon. Derfor er utviklere som ønsker tilgang til digitale kartdata prisgitt det frivillige dugnadsarbeidet som skaper alternative datakilder.

Nå lanserer NUUG en database med programmeringsgrensesnitt for å finne kommunegrenser kalt Mapit.

Oppslag i Mapit viser i hvilken kommune og fylke et gitt geografisk punkt befinner seg. Dataene leveres i JSON-format. Grunnlaget er basert på dugnadskarttjenesten OpenStreetmap.org.

- Fordi det offentlige nekter å dele ut nøyaktig geokodet grenseinformasjon for kommuner og fylker er grensene litt unøyaktige, opplyser NUUG i en pressemelding.

Unøyaktigheten skal imidlertid være på maksimalt to kilometer. OpenStreetMap oppfattes av Oslo kommune som bra nok til at de selv bruker den for å vise hvor piggdekkgegebyret gjelder.

Begrenset kapasitet

Mapit-tjenesten oppgis å ha begrenset serverkapasitet, og det oppfordres derfor kun å bruke den til lav-volum-forespørsler. Tilgangen er gratis og fritt tilgjengelig for ikke-kommersiell bruk. Bruk krediteres i henhold til lisens fra Openstreetmap og gjerne også til NUUG selv.

Dataene er fritt tilgjengelig også til kommersiell bruk, men da må datagrunnlaget og tjenesten driftes på egne servere. NUUG opplyser at de kan bistå med tilgang til kildekode og data.

- Absurd å nekte fri tilgang til kartdata

Videre opplyser de at prosjektet Fri Geo Norge har klagesak gående mot det offentlige på bakgrunn av avslag om tilgang på kommunegrensedata.

- Via det prosjektet kan en lese den absurde historien om hvordan det offentlige Norge nekter borgerne innsyn uten bruksbegresning om hvor kommunegrensen går som georeferert informasjon på maskinlesbart format.

Det ironiske er at Mapit likevel er delfinansiert av offentlige midler. Utviklingen er finansert av Nasjonalt kompetansesenter for fri programvare, Departementenes Servicesenter og NUUG.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.