Nektet å la seg sensurere om fildeling

En foreleser ved et universitet i Spania ble presset til å si opp jobben, etter å holdt et positivt foredrag om fildeling.

En foreleser ved et universitet i Spania ble presset til å si opp jobben, etter å holdt et positivt foredrag om fildeling.

Jorge Cortell mistet i begynnelsen av mai jobben som foreleser ved Universitetet i Valencia, etter å ha holdt et positivt foredrag om fildeling for en studentgruppe. Ifølge Cortell skal rektor ved universitetet tre ganger ha forsøkt å stoppe foredraget, ved å nekte Cortell adgang til det rommet hvor foredraget skulle holdes. Til slutt ble foredraget holdt i universitetets kafeteria.

Dagen etter skal lederen for mastergradprogrammet ha ringt Cortell og sagt at rektoren ved universitet hadde bedt ham sørge for at Cortell lenger får forelese ved universitetet, angivelig etter press fra rettighetsorganisasjoner.

Cortell valgte til slutt å si opp jobben, men har senere ønsket publisitet rundt saken. Fildeling generelt er selvfølgelig ikke ulovlig, heller ikke i Spania. Det er bare deling av opphavsrettsbeskyttet materiale mot rettighetshaverens vilje som er ulovlig. Mye av det som deles er filer som lovlig kan distribueres fritt, selv om ingen kan nekte for at andelen av filer som er lagt ut uten rettighetshaverens godkjennelse, er langt større.

Saken er blitt omtalt i enkelte spanske aviser, blant annet El Pais.

Ifølge nettstedet Consumer.es skal en representant for universitetet ha sagt Cortell ikke fikk tillatelse til å holde foredraget fordi han ikke hadde fulgt retningslinjene for å be om et klasserom. Cortell sier derimot at foredraget ble arrangert av en studentgruppe som inviterte ham, valgte temaet og reserverte klasserommene. Likevel var det Cortell som mottok henvendelsene fra universitetet om at foredraget ikke ville kunne arrangeres. Han reagerer også på at viserektoren ved universitetet i en uttalelse skal ha sagt at Cortell ikke var lærer ved universitetet, men bare hadde undervist i et par fag. Cortell sier selv at har undervist ved universitetet i en rekke emner helt siden 1999.

Asociación de Internautas, altså Foreningen for internauter, støtter Cortell i saken og mener det hele kan være snakk om skjult, akademisk sensur.

Du kan lese mer i Cortells egen blogg. Den er på spansk, men kan oversettes ganske greit med Google. En norsk oversettelse er tilgjengelig her.

Ved siden av universitetsstillingen, er Cortell sjef for to selskaper, samt leder for offentlige prosjekter i Creative Commons i Spania. Han har blant annet informatikkutdannelse fra Universitetet i Oxford.

Til toppen