Nektet visum til sin egen rettssak

Rettssaken i USA mot russiske ElcomSoft for brudd på kopiloven DMCA, ble seks uker forsinket fordi de tiltalte ble nektet visum.

Rettssaken i USA mot russiske ElcomSoft for brudd på kopiloven DMCA, ble seks uker forsinket fordi de tiltalte ble nektet visum.

DMCA er den beryktede amerikanske loven om kopibeskyttelse - "Digital Millennium Copyright Act" fra 1998 - som gjør det ulovlig å knekke sperrer på kopiering av digitalt opphavsrettsbeskyttet materiale.

Den russiske kryptografen Dmitry Sklyarov ble arrestert på en åpen hackerkongress i USA i fjor sommer, fordi han hadde funnet ut hvordan man kan omgå kopisperren på e-bokformatet til Adobe. FBI opprettholdt siktelsen da Adobe trakk seg fra saken, men gjorde en endring i desember i fjor, slik at den ble rettet mot Sklyarovs russiske arbeidsgiver ElcomSoft Ltd. Sklyarov ble da sluppet fri.

Les også:

Anklagene vakte en storm av internasjonale protester, og kryptografer ble advart mot å dra på kongresser til USA av frykt for vilkårlige arrestasjoner, siden DMCA gjør det til en forbrytelse å prøve å knekke en kopibeskyttelse i kommersiell bruk, helt uavhengig av hva motivet er. I teorien kan man fengsles for å prøve å knekke sin egen kopibeskyttelse.

Les også:

Rettssaken ble endelig berammet til begynnelsen av oktober, men måtte utsettes da USAs grensekontroll nektet å gi både Sklyarov og ElcomSoft-direktør Alex Katalov visum, selv om det var klart at deres eneste formål var rettssaken - Sklyarov som vitne, Katalov som tiltalt.


Seks uker seinere, har grensekontrollen gitt seg, og visum er innvilget etter spesielle unntaksklausuler.

Rettssaken er berammet til 3. desember, og antas å vare fire dager.

Til toppen