BEDRIFTSTEKNOLOGI

Neppe bedre opsjonsregler før år 2001

Under sterkt press fra særlig IT-bransjen lover nå Bondevik å endre dagens strenge regler for aksjeopsjoner. Men endringene kommer ikke før neste år.

Einar Ryvarden
6. jan. 2000 - 15:31

Under dagens NHO-konferanse bekreftet statsminister Kjell Magne Bondevik at regjeringen har hørt IT-bransjens mange og lange bønner. Regjeringen lover å løsne på de strenge reglene for å stoppe flukten av flinke IT-gründere til utlandet, lovet Bondevik.

Dagens strenge opsjonsordninger har vært en klamp rundt foten på IT-selskaper som har ønsket å betale og binde ansatte. Etter at Kværner-ledelsen forsøkte å skjule opsjonsgevinst på titalls millioner kroner, strupet Gro Harlem Brundtland-regjeringen ordningen nesten totalt.

Dette til tross for at problemet stort sett gikk på at opsjonsavtalen var hemmelig - hva aksjonærer og styret går med på å betale til sine ledere har i utgangspunktet var opp til dem selv. Men skattereglene som ble innført, gjorde opsjoner - både hemmelige og kjente - helt uinteressante.

Les om hva de strenge opsjonsreglene fører til:
IKT ser lyst på opsjonssaken
Må selge 200.000 Opticom-aksjer for å betale skatt
Ber Restad fjerne opsjonsgrensen på 600.000 kroner
Fortsatt vanskelig å bruke opsjoner
Siden 1995 har IT-industrien blomstret opp og etter sterkt press, løsnet Stortinget noe opp på reglene i fjor. Tidligere måtte man betale skatt av opsjoner når man mottok opsjonen, noe de færreste har råd til. De nye reglene sier at du kan ha opsjoner som er verdt opp til 600.000 kroner og betale vanlig finansinntekts-skatt på 28 prosent når du innløser aksjene og selger dem.


- For en del småbedrifter er grensen på 600.000 greit, men en del, særlig IT-bedrifter klager, sier Endré Skjørestad, statssekretær i Finansdepartementet til digi.no. Fordi opsjoner er hensikstmessig for små bedrifter i etableringsfasen, vurderer Regjeringen endringer i dagens regler.

Men når digi.no spør om hva endringene kan bli, vil ikke Skjørestad uttale seg om dét.
- Det blir en liberalisering. Et av virkemidlene kan være å heve 600.000-kroners-grensen eller fjerne den helt.

Skjørestad vil dessuten ikke gi noe løfter for når endringene kommer, men sier at reglene neppe trer i kraft før til neste år.

- Vi er bare seks dager inne i det nye året og liberaliseringen vi vedtok har akkurat trådt i kraft. De neste endringene kommer kanskje sammen med en av årets skattemeldinger eller sammen med budsjettforslaget til høsten, forteller Skjørestad til digi.no.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.