Nera fusjonerer med konkurrenten

Norske Nera fusjonerer satellitt-virksomhet med sin argeste konkurrent, danske Thrane&Thrane. Det nye selskapet vil være ledende i verden på leveranser av utstyr og mobilterminaler til Inmarsat-systemet, sier konsernsjef i Nera, Bjørn Ove Skjeie.

Avtalen som er inngått mellom Nera ASA danske Thrane & Thrane betyr at selskapene fusjonerer sine produksjons- og salgsvirksomheter innen satellittkommunikasjon. Overtagende selskap blir Thrane & Thrane der Nera får en eierandel på 40 prosent foruten 235 millioner danske kroner i kontant oppgjør. Aksjeposten skaffes til veie ved en rettet emisjon mot Nera. Synergiene ved fusjonen er forventet å utgjøre vel 50 millioner kroner i året.

Avtalen forutsetter godkjennelse av Neras bedriftsforsamling og norske myndigheter, samt Thrane & Thranes generalforsamling. Avtalen er også avhengig av en tilfredsstillende due-diligence.

Det nye nordiske selskapet blir ledende i verden på hardware-leveranser til blant annet Inmarsat-systemet, verdens eneste satellittelefonselskap som driver med overskudd. Selskapet vil få en omsetning på 1,2 milliarder norske kroner og ha 580 ansatte, hvorav 255 medarbeidere innen forskning og utvikling.

- Vi er meget tilfreds med å ha bidradd til å etablere en større og mer slagkraftig enhet innen satellittkommunikasjon til beste for våre kunder. Avtalen legger grunnlaget for en fremtidsrettet bedrift med mange muligheter for våre medarbeidere, sier konsernsjef i Nera, Bjørn Ove Skjeie.

Nera og Thrane & Thrane har så langt konkurrert på markedet, mot blant annet NEC i Japan.

Thrane & Thrane har etablert et samarbeid med Inmarsat om å utvikle og produsere utstyr for neste generasjons satellitter, som blant annet skal tilby bredbåndsforbindelser.

Thrane & Thrane drives og eies i stor grad av tvillingene Lars og Per Thrane. De to skal på sikt eie like mye som Nera, noe som betyr at Nera må selge seg ned fra 40 til 31 prosent, men Nera skal slippe å selge med tap.

Nera beregner selskapets gevinst ved salget til 425 millioner kroner, med utgangspunkt i dagens aksjeverdi. Nera velger dermed altså også å fokusere på trådløs bakkebasert kommunikasjon. Målet er at det nye selskapet skal bli ledende på trådløse løsninger fra "svitsj til basestasjon" i mobilnett og fra "svitsj til husvegg`" i fastnett.

Og til sist; avtalen betyr at Nera får en konkurrent mindre.

Til toppen