Nerder med drag

Nerdene er ikke hva de en gang var. Plutselig er det blitt in å være nerd. Damene flokker seg rundt nerdene i håp om en fremtid vassende i penger...

Nerdene er ikke hva de en gang var. Plutselig er det blitt in å være nerd. Damene flokker seg rundt nerdene i håp om en fremtid vassende i penger...

Det er ikke mange årene siden en nerd var synonymt med en litt dustete coladrikkende asosial tenåringsgutt som satt på rommet sitt og kun var interessert i data. En hormonell, næringsfattig blek fjortis med talgproduksjon over normalen, med fett og litt ustelt hår, mange flerfargede penner i brystlommen på en umoderne skjorte, tykke brilleglass, merkelig latter og totalt uten draget på damene. Ikke i nærheten av å ha draget.

For et par år siden endret nerdebegrepet seg, eller det utvidet seg i hvert fall, til å omfatte også andre typer mennesker. Blant annet de som er litt eksentriske. Folk som for eksempel er ekstremt gode i sjakk, som har sære historiekunnskaper, eller som bruker all sin fritid til fluefiske eller sneglehussamling.

Du kan lese mer om dette her: Det utvidete nerdebegrepet.

Nå, når programmerer-lønningene er skyhøye (det er ikke alltid tilfellet, men mange tror i hvert fall det er slik, at de som kan programmere i Java eller skjønner hvordan den minste chip er bygget opp, automatisk tjener uhorvelig mye penger), og man i etermedienes dekning av "The Gathering" får inntrykk av at i Vikingskipet på Hamar samles fremtidens lønnstopper hver påske, da - se da - tenner damene.

Da får pipen straks en annen låt. Nå er det in å være nerd blant fjortisene. Nå får nerdene damer i fleng. Jentene flokker seg rundt for å gjøre inntrykk på nerden som stirrer inn i monitoren på skolebiblioteket og fniser sjenert når han får opp et animert bilde av Pamela Anderson... Jentene ringer sikkert om kvelden også, og så tenker de sikkert etterpå at "han som er så dritgod i data, han kommer til å bli skikkelig rik... altså. Best å legge inn noen aksjer tidlig så kanskje jeg har en sjans, det er uansett sikkert status å bli sett sammen med en av fremtidens lønnstopper, kanskje han til og med kommer til å spandere en cola på meg.."

De tenker sikkert noe sånt.

Det er ikke til å komme fra at nerdene fortsatt er sær.. eh.. kall det gjerne eksentriske. Det merker vi på strømmen av e-post til redaksjonen i digitoday.no hvis vi skulle komme i skade for å skrive noe unøyaktig eller upresist. Da er crackerne - beklager - hackerne der med en gang. For ikke å snakke om batterinerdene.

Det er klart det er viktig å være sikker på hvilket materiale de nye Energizer-batteriene egentlig er laget av.

Vi kaller det nerdepepper. Sist en av oss fikk nerdepepper ramlet det inn 150 mailer hvor nerdene presiserte...

Av egen erfaring vet jeg at jeg garantert får nerdepepper hvis jeg skriver hacker der jeg skulle skrevet cracker eller omvendt. Jeg løper faktisk en risiko for å få nerdepepper bare jeg skriver ordet hacker eller cracker i en artikkel.

Nerdene er nøyaktige, så mye kan jeg si med sikkerhet. Skulle nesten tro de var organisert i kverulantforeninger i tillegg. Noen av dem er faktisk det, i hvert fall organiserte. Foreningen Norske Nerder, som ble etablert for tre-fire år siden, har nå kommet opp i et anstendig antall medlemmer.

Jeg vet ikke om det bare er noe jeg innbiller meg, men nerdene har, slik jeg oppfatter det, en øvre aldersgrense. De fleste er mellom 14 og 19 år. En og annen nerd er i tjueårene og noen få er sikkert i tredveårene også. Men ingen nerder er over 40.

Jeg tror at en nerd som passerer 40, i det han passerer 40, blir betegnet som noe annet. Kunnskapsrik, kanskje. Eller bare rik, og sofistikert. Eller ensporet, datainteressert eller eksentrisk. Sannsynligvis noe annet enn nerd.

Se på Bill Gates. Hva slags nerd er han for tiden? En rik nerd med dress og slips og progressive brilleglass?

Han er ikke den nerden han en gang var, i hvert fall.

Til toppen